31.3.2021 klo 15:08
Uutinen

Kohti korkeaa osaamista: opintopolulta näkemyksiä ja tukea ammattilaisilta

Mestari- ja kisälliperinteitä vaalitaan Mestaripolulla. Ammatillinen arvostus kasvaa osaamisen myötä, lupaavat hanketoimijat.

Jotta yritys voisi menestyä, se tarvitsee osaavia ihmisiä. Yrityksen kehittymisen edellytys on jatkuva oppiminen.

– Kannustan yrittäjiä ja yritysten työntekijöitä kehittämään omaa osaamista. Ammatillinen koulutus tarjoaa siihen hyvän väylän, koulutus- ja osaamisasioiden päällikkö Johanna Vainio Varsinais-Suomen Yrittäjistä kertoo.

Erityisen tärkeää kouluttautuminen on yksinyrittäjille, kun yrittäjän on hallittava toimialaosaamisen lisäksi yrittäjyyden osa-alueet markkinoinnista ja myynnistä digi- ja taloustaitoihin.

– Olen saanut parempia edellytyksiä toimia yrittäjänä suoritettuani oman alan koulutuksen sekä yrittämisen ammattitutkinnon ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon, nuohous- ja ilmastointialan yrittäjä Harri Räty kertoo.

Korkeaa osaamista ja kädentaitoammattien arvostusta

Harri Räty toimii Keski-Suomen Mestarikillan varaoltermannina. Kiltojen ideana on pitää yllä korkeaa osaamista ja kädentaitoammattien arvostusta.

– Mestariksi tullaan useimmiten siten, että ensiksi suoritetaan ammattitutkinto ja sen jälkeen asianomainen erikoisammattitutkinto, Harri Räty kertoo.

Mestarikiltoja on kaksitoista ja niiden kattojärjestönä toimii Mestarikiltaneuvosto.

Mestarikiltojen tärkeä rooli korostuu Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian vetämässä Mestaripolkua rakentamassa -hankkeessa. Hanke tuo Mestarikillan tuen ja ohjauksen kaikkien ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opiskelijoille.

– Mestaripolulle voi tulla hankkimaan osaamista. Samalla saa näköaloja uralle työelämään ja yrittäjyyteen, projektipäällikkö Vuokko Joutsen Gradiasta kertoo.

Mestaripolkua rakentamassa

Mestaripolulla opiskelijan ammatillista osaamista tukevat ja ohjaavat Mestarikillan ammattilaiset ja opettajat. Halutessaan saa mentorin.

– Ammatillinen arvostus kasvaa uuden osaamisen myötä, projektipäällikkö Aija Huhtamäki Turun Aikuiskoulutuskeskuksesta toteaa.

Hankkeen toteuttavat Gradia ja Turun AKK. Yhteistyökumppaneita ovat Keski-Suomen Mestarikilta, Turun Mestari- ja Kisällikilta sekä Mestarikiltaneuvosto. Hankkeen ohjausryhmässä vaikuttavat Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Keski-Suomen Yrittäjät.

– Tavoitteena on lisätä siirtymiä perustutkinnoista ammattitutkintoihin ja kannustaa jo työelämässä toimivia henkilöitä kasvattamaan osaamista esimerkiksi lähiesimiehen ammattitutkinnolla tai tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnolla, Vuokko Joutsen kertoo.

Yhteistyöstä synergiaetuja

Yhteistyö hankkeen toimijoiden välillä on tiivistynyt, sillä hanke on mahdollistanut lisäresursseja.

– Esimerkiksi Turun AKK:n kanssa olemme päivittäneet aiemman yhteistyömme muotoja muun muassa yrittäjien tapaamisten osalta, Johanna Vainio kertoo.

Myös Aija Huhtamäen mukaan lisäresurssit ovat tarpeen tiedon jakamiseksi.

– Tavoitteena on lisätä yrittäjien tietoisuutta ammatillisen koulutuksen joustavasta tavasta suorittaa tutkinto esimerkiksi oppisopimuskoulutuksena. Lisäksi tavoitteena on päivittää opettajien tiedot yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

Mestarikiltalaisten tärkeänä tehtävänä on kertoa kiltatoiminnasta sekä ohjauksesta ja tuesta Mestaripolulla.

– Kiltalaiset ovat olleet mukana muun muassa sähköalan opiskelijoille pidetyssä tilaisuudessa, Vuokko Joutsen kertoo.

Tietämys laajentuu oppimisen polulla, lupaa Harri Räty. Hän toivoo erityisesti yrittäjiä mukaan.

– Tulkaa opiskelemaan ja Mestarikiltatoimintaan.

Millaista yhteistyötä Gradia, Keski-Suomen Mestarikilta ja Keski-Suomen Yrittäjät tekevät ammatti- ja erikoisammattitutkintojen parissa? Mitä tarkoittaa Mestaripolku?

Ilmoittaudu mukaan tiistaina 14.4. klo 8.15–9.15 pidettävään Mestaripolku – yhteistyöllä ammattilaiseksi -webinaariin >