23.4.2020 klo 15:18
Uutinen

Korona vaati nopeita päätöksiä – hankolainen Nana Hyry otti ohjat omiin käsiinsä

Hankolainen yrittäjä Nana Hyry näki heti koronan mahdollisen uhkan Hangon tulevalle kesäsesongille. Myös Raaseporin asuntomarkkinoihin korona iski rajusti. Oli tehtävä nopeita ja rajuja päätöksiä.

Hyryllä on kaksi yritystä, Hima&Huvila Oy LKV sekä Morfeemi Oy. Molemmilla on myös aputoiminimet.

Koronanepidemian myötä nämä kaikki vaativat pikaisia päätöksiä.

Hima&Huvila LKV on toiminut kuusi vuotta Hangossa ja noussut alueensa markkinajohtajaksi etenkin kakkosasuntojen myynnissä. Hem&Villa LKV perustettiin vasta viime kesänä palvelemaan asuntoasiakkaita Raaseporin alueella.

Asuntokauppa eriytyi rysäyksellä

Hangon asuntomarkkinoille korona iski myrskyn lailla, mutta yllättäen todella positiivisesti.

– Kakkosasuntojen kysyntä on lähes räjähtänyt käsiin. Asiakkaat haluavat nyt omaa rauhaa ja tilaa, Hyry kertoo.

Hyryn mukaan Raaseporissa sen sijaan asuntomarkkinat hiljenivät kertaheitolla, kun ihmisten liikkumista alettiin rajoittaa.

– Monet asiakkaistamme ovat vanhempia henkilöitä, jotka pysyvät nyt tietenkin kotona. Lisäksi koronatilanne on aiheuttanut yleistä epävarmuutta.

Koska Hem&Villalla on ollut Tammisaaressa oma toimistotila ja se on rekisteröity omaksi toimipisteekseen, yrityksen kaikki kiinteät kulut ovat kaksinkertaiset. Ja kun tuloja ei ole näköpiirissä, jotain piti tehdä.

– Tein aika nopeasti sen johtopäätöksen, että asuntomarkkinat eivät Raaseporissa tule piristymään vielä pitkään aikaan. Vaikka liikkumisrajoituksia alettaisiin höllentää, ei asiakkaiden käytös muutu samaan tahtiin. Voi kestää pitkälle ensi vuoteen, ennen kuin luottamus asuntokauppaan taas palautuu. Ja se on meidän kokoiselle yritykselle liian pitkä aika – ei kassa yksinkertaisesti kestä, Hyry sanoo.

Skenaariot pöydälle

Nana Hyry otti Excelin eteensä ja teki karkeat laskutoimitukset saman tien. Mitä se merkitsisi, jos tulot jäisivät Tammisaaren osalta nollaan esimerkiksi seuraavan kuuden, yhdeksän tai kahdentoista kuukauden ajan? Kuinka paljon kuluista pystyisi karsimaan?

Koska välittäjien palkka on täysin provisiopohjainen, työntekijätkään eivät voi jatkaa pitkään, jos tuloja ei tule. Provisiopalkkaiset työntekijät eivät ole oikeutettuja soviteltuun päivärahaan, joten lomauttaminen ja osittainen työntekeminen ei ollut vaihtoehto.

– Vaikka kuinka pyörittelin lukuja välillä optimistisempaan ja välillä pessimistisempään suuntaan, oli tulos joka tapauksessa hyvin selvä. Ainoa järkevä vaihtoehto oli sulkea Hem&Villan ovet kokonaan, jolloin myös sen toimipisteen kiinteät kulut putoaisivat lähes nollaan.

– Kaikki tähän käytetyt työtunnit ja eurot ottavat tietysti päähän. Silti velkaantuminen olisi ollut vielä järjettömämpi vaihtoehto, Hyry kertoo.

Hallitus yrittäjän tukena

Hem&Villa sulkee ovensa Tammisaaressa vappuaattona.

Lopullinen päätös sulkemisesta tehtiin pitkien mutta rakentavien keskustelujen jälkeen yrityksen hallituksen jäsenten kanssa.

– Meillä on hallituksen kesken mutkattomat ja helpot välit, mikä helpotti myös vaikeiden asioiden käsittelyä. Jokaisen pienenkin yrityksen kannattaisi rekrytoida hallitukseensa sellaista osaamista, mitä itsellään ei ole. Minä koen esimerkiksi olevani vahvimmillani markkinoinnissa ja uusien konseptien suunnittelussa, mutta hallitukselta saan vahvistusta yritykseni talous- ja myyntiosaamiseen, Nana Hyry sanoo.

Nyt Nana Hyry katsoo Hima&Huvilan tulevaisuutta luottavaisena eteenpäin ja keskittää resurssinsa sinne, missä on myös suurimmat menestymisen mahdollisuudet – Hankoon.

Sisustuskaupan ovi säppiin

Nana Hyryllä on ollut Hangossa jo yhdeksän vuotta sesonkiluonteisesti toiminut sisustus- ja lifestylekauppa Villa Hima, joka on Hyryn toisen yrityksen aputoiminimi. Kivijalkakaupan pyörittäminen on vaikeutunut vuosi vuodelta ja liiketoimintana se ei ole ollut erityisen kannattavaa. Siksi Hyry oli jo päättänyt ennen koronatilannetta, että tämä kesä olisi Villa Himan viimeinen kesä.

Kun ensimmäiset koronauutiset kantautuivat Hyrylle, hän päätti varmistaa tavaroiden saamisen kesäksi ja teki isot tilaukset, jotka olisi normaalisti jakanut kevään ja kesän mittaan useammaksi pienemmäksi tilaukseksi.

– Yhtäkkiä tilanne muuttuikin radikaalisti ja monet pienet kaupat Hangossakin sulkivat koronapeloissaan ovensa kokonaan. Tajusin, että en voi avata kauppaani pääsiäisenä, vaan aikaisintaan kesäkuun alussa. Siitä jo viikon päästä ymmärsin, että tulevasta kesästä ei tule mitään huippusesonkia, jos kaikki isot yleisötapahtumat perutaan. Juuri niiden aikoina tehdään ne suurimmat myynnit, Hyry kertoo tuskailleensa.

– Vuokranantaja olisi tullut viisikymppiä vastaan huhti- ja toukokuun vuokrista, joten se lähinnä nauratti. Otti kyllä rankasti päähän, että tuli tehtyä virhearvio ja tilattua jättikuormat tavaraa ja vaatteita, mutta ei siinä auttanut itkeskellä.

”Kill your darlings”, päätti Hyry ja aloitti Villa Himassa hurjan alennusmyynnin.

Pelasta mikä on pelastettavissa – kauppaa ovenraosta suoraan paketeissa

Hyry rakensi yhtenä yönä kassajärjestelmä iZettlen pohjalta Villa Himan facebook-sivuille verkkokaupan. Vaatteet kuvattiin kollegoiden ja yhteistyökumppaneiden päällä ja lisättiin kauppaan seuraavana yönä. Sitten alkoi raju alennusmyynti – kaikki uudet tuotteet suoraan pakasta 50 prosentin alennuksella. Kate jäi lähelle nollaa, mutta tarkoituksena oli saada kerättyä rahaa kasaan sen verran, että jo tilatut tuotteet, vuokra ja muut laskut pystyttäisiin maksamaan.

Koska normaali kauppatapa ei ollut mahdollista, Hyryn luottostailaaja rakensi Villa Himasta pikavauhdilla Laatikkokaupan, josta tuotteet myyntiin paketeissa suoraan asiakkaille, kun yleensä kauppaa sisustettiin ja rakennettiin viikkokausia uutta sesonkia varten. Kauppaan sai tulla maksimissaan kolme asiakasta kerrallaan ja asiakkaille tarjottiin käsidesiä ja kumihanskoja.

– Välillä jono kierteli pitkin kävelykatua, mutta kiltisti asiakkaat odottivat ja noudattivat turvavälejä. Myös fb-verkkokaupan noudot pystyi tekemään kaupasta teemalla ”Osta sohvalta, nouda ovenraosta”. Kävin myös kuskaamassa ostoksia pitkin Hankoa, Hyry kertoo.

Postituksiin Hyry ei lähtenyt, sillä nollakate ei olisi kestänyt yhtään palautunutta tai noutamatta jäänyttä lähetystä.

Villa Hima sulki ovensa pääsiäisenä – juuri silloin, kun uuden sesongin piti alkaa. Yritystään Morfeemi Oy:tä Hyry sen sijaan ei aio lopettaa, vaikkei se tällä hetkellä aktiivisesti toimikaan. Morfeemin päätoimiala on viestintäpalveluiden tuottaminen yrityksille.

Rankkojen päätösten jälkeen mieli alkaa toipua

Tässä vaiheessa pahin myrsky ja harmitus alkaa jo laantua ja Nana Hyrykin saa yönsä nukuttua.

Rankimpia päätökset olivat hänen mukaansa henkilöstön takia. Sekä Hem&Villan että Villa Himan sulkeminen tarkoitti useamman työ- ja kesätyöpaikan menettämistä ihmisille, joista oli tullut Hyrylle läheisiä ja tärkeitä.

– Silti päätökset tuntuvat nyt oikeilta.