20.6.2017 klo 22:51
Uutinen

Odotettu Oneplus 5 tulee myyntiin huomenna: Kolme harmittavaa puutetta

Oneplus 5 -älypuhelimen myynti käynnistyy huomenna ja jatkuu seuraavan kerran 27. kesäkuuta. Elisa povaa kiinalaisvalmistajan uutuudesta edellisen 3T-malliversion kaltaista menestystä.

Tänään virallisesti esiteltyä Oneplus 5 -puhelinta myydään huomenna keskiviikkona klo 17 alkaen neljässä Elisan myymälässä ja valmistajan omassa verkkokaupassa. Tänään puhelimensa ostaneille luvataan erikoislahjoja. Laitteen ennakkomyynti käynnistyi tänä iltana.

Puhelimen varsinainen myynti alkaa 27. kesäkuuta, jolloin puhelimia tulee tarjolle suurempi erä. Kyseisenä päivänä toimitetaan ennakkoon tilatut puhelimet.

Oneplus 5 tulee edeltäjänsä tavoin myyntiin Elisan verkostossa. Edellinen malli Oneplus 3T oli yhtä kuukautta lukuun ottamatta operaattorin myydyin puhelinmalli. Julkaisupäivänään se sai aikaan jonot Elisa Kulma -liikkeen eteen Helsingin keskustassa. Oneplus 5:ltä odotetaan samanlaista menestystä.

Näin Elisan puhelinliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki kommentoi uutuutta Oneplus 5:n julkaisutilaisuudessa Helsingissä muutama tunti sitten:

Uutuus tulee myyntiin kahtena versiona, joista halvempi maksaa 499 euroa ja kalliimpi 559 euroa. Mallien ero on keskusmuistin ja tallennustilan määrässä. Halvemmassa tallennustilaa on 64, kalliimmassa 128 gigatavua. Kalliimpi malli on varustettu kahdeksan gigatavun keskusmuistilla.

Kalliimpi malli on musta, edullisempi harmaa. Etukäteen Oneplussan odotettiin julkistavan myös värikkäitä malleja, mutta niitä ei ainakaan vielä kuulunut.

Muotoilussa ei yllätyksiä

Ulkoisesti Oneplus on edeltäjäänsä hieman ohuempi ja muotoilu on takapinnan osalta kaarevampi. Reunat ovat niin ikään edellistä mallia pyöreämmät ja puhelimesta saakin varsin hyvän otteen. Näyttö on saman suuruinen kuin 3T-mallissa, 5,5-tuumainen. Kameraa on uudistettu kaksinkertaisella optisella zoomilla.

Oneplus 5:ssä on uusi kaksoiskamera, jonka ominaisuuksiltaan lähin kilpailija löytyy iPhone 7 Plus -puhelimesta. Laitteen takana on 16 ja 20 megapikselin kamerat, joista jälkimmäinen on varustettu telelinssillä. Optinen zoom riittää kaksinkertaiseen tarkennukseen. Videota kamera kuvaa 4K-tarkkuudella.

Kolme puutetta

Yllättävää on se, ettei kamerassa ole optista kuvanvakaajaa, jollainen on lähes vakiovaruste kilpailijoiden älypuhelimissa. Ratkaisua perustellaan pääkameran valovoimaisuudella, jolloin kuvanvakaimella ei ole yhtä suurta merkitystä. Kameran valovoiman ansiosta kuvista pitäisi saada aikaisempaa parempilaatuisia myös hämärässä.

Oneplus 5:n kaksoiskamerasta on hyötyä etenkin syvyysterävyyden luomiseen, erityisesti henkilökuvauksessa. Tämä niin sanottu bokeh-efekti on otettu huomioon kamerasovelluksen tarkoitusta varten suunnitellussa kuvaustilassa. Etukamerassa on edellisen mallin tavoin 16 megapikseliä, mutta aukon kokoa on suurennettu.

Toinen pettymys on se, ettei Oneplus 5 kestä vettä. Vesitiiviydestä on tullut suosittu ominaisuus etenkin Suomen sääoloissa.

Puhelimessa ei myöskään ole muistikorttipaikkaa. Sitä ei tosin ihan heti tarvitse ainakaan 128 gigatavun versiossa. Kaksi sim-korttipaikkaa löytyy 3T-mallin tapaan.

Pikalataus nopeampi kuin Samsungin lippulaivassa

Oneplus esitteli julkaisutilaisuudessa nopeaa Dash Charge -pikalatausta, jota verrattiin Samsungin uusimpaan Galaxy S8 -lippulaivapuhelimeen. Puhelimen akku latautuu 50 prosenttiin noin tunnissa. Tunnin latauksen luvataan riittävän noin vuorokauden käyttöön.

Tietoturvastaan huolehtivaa käyttäjää saattaa kiinnostaa se, että Oneplus 5:n tiedostoja voi lukita Turvalliset-kansion taakse. Siihen pääsee käsiksi 6-numeroisella koodilla tai sormenjäljellä.

Oneplus 5:n teknisiä tietoja:

Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 Nougat
Näyttö: 5,5-tuumainen AMOLED, tarkkuus 1920×1080 pikseliä
Kamera: 16/20 megapikselin kaksoiskamera kaksois-LED-kuvausvalolla, edessä 16 megapikselin selfie-kamera
Keskusmuistin määrä: 6 tai 8 gigatavua
Tallennusmuistin määrä: 64 tai 128 gigatavua
Akun koko: 3 300 milliampeerituntia
Mitat: 154,2 x 74,1 x 7,25 millimetriä
Paino: 153 g

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi