14.9.2017 klo 14:16
Uutinen

Yrittäjät: Palvelusetelit käyttöön heti, auttaisi asiakkaita ja pienyrittäjiä

Ei kannata jäädä odottamaan suurta sote-uudistusta vaan ottaa palvelusetelijärjestelmiä laajasti käyttöön heti. Niin saataisiin valinnanvapaus liikkeelle.

Kunnat voisivat hyvin moninkertaistaa palvelusetelien hyödyntämisen jo ennen sen voi sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen voimaantuloa. Niin varmistettaisiin sote-alan lähipalvelut ja saataisiin säästöt ja asiakkaan valinnanvapaus saadaan heti liikkeelle. Tämä oli Suomen Yrittäjien ja sote- ja liikunta-alan toimialajärjestöjen pääviesti Kuntamarkkinoilla keskiviikkona ja torstaina.

Kuntaliiton tekemän selvityksen mukaan vain noin 120 kuntaa Suomen yli 300 kunnasta käyttää palveluseteleitä.

– Palvelusetelien käytön euromääräinen summa kasvaa, mikä kertoo siitä, että käyttäjät ovat tyytyväisiä, elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä sanoo.

Lääkäripalveluyritykset LPY ry:n toimitusjohtaja Ismo Partanen kannustaa kuntia ja kuntayhtymiä selvittämään vuoden 2018 budjettivalmistelun yhteydessä, miten ja missä kaikissa sote-palveluissa niiden kannattaa hyödyntää palvelusetelijärjestelmiä.

Seteli eniten käytössä päivähoidossa, palveluasumisessa ja kotihoidossa – paljon muitakin mahdollisuuksia

– Nyt palveluseteliä käytetään eniten päivähoitoon, palveluasumiseen ja kotihoitoon. Mutta se soveltuisi moneen muuhunkin palveluun, Susanna Kallama sanoo.

Näkemisen ja silmäterveyden yritysten järjestö NÄE ry ehdottaa, että palveluseteli kannattaisi ottaa heti käyttöön esimerkiksi kaihileikkauksissa, diabeetikkojen silmäpohjakuvauksissa kunnissa sekä silmänpainetaudin ja silmänpohjien ikärappeuman seurannoissa sairaanhoitopiireissä.

Myös esimerkiksi fysioterapeuttiyrittäjät pystyisivät tarjoamaan paljon apua palvelusetelillä.

– Sen sijaan, että potilas jätetään odottamaan aikaa lääkärille, hänet kannattaisi ohjata palvelusetelillä hyvän hoitotuloksen saamiseksi fysioterapeutille. Sen jälkeen potilaat tarvitsevat harvoin sairauslomaa, lääkäriaikaa tai edes uutta käyntiä fysioterapeuteille, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry toiminnanjohtaja Leila Salonen sanoo.

Palveluseteliä voisi käyttää myös liikuntapalveluissa.

– Liikunnan terveysvaikutukset ovat tutkittuja ja liikkuminen on tärkeää myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Sehän säilyy kuntien tehtävänä myös sote-uudistuksen jälkeen, hän muistuttaa, Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister sanoo.

Kuntamarkkinat järjesttiin Kuntatalolla Helsingissä 13. – 14.9. Suomen Yrittäjien, Lääkäripalveluyritykset LPY ry:n, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala Näe ry:n, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n sekä Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry:n asiantuntijat vastasivat kuntamarkkinaväen kysymyksiin.

Palvelusetelin lisäksi pääaiheena oli Suomen Yrittäjien tarjoama hankintaneuvonta.

Yrittäjäsanomat, toimitus@yrittajat.fi