31.10.2017 klo 09:46
Uutinen

Kova usko soteen: ”Henkilöidymme hoitajiksi ja lääkäreiksi, emme ole pelkästään joku tuottaja”

Kunnanlääkärit Kiuruvesi on Suomen ensimmäinen valinnanvapauspalveluja tarjoava yritys. Lahdessa yksityisiä terveyskeskuspalveluja saa kauppakeskuksessa toimivasta Punoksesta.

Valinnanvapauskokeilujen asukkailla on mahdollisuus valita itse terveyskeskus eri palveluntuottajien välillä.

– Teemme niin laadukkaasti, että ihmiset haluavat pysyä meidän asiakkainamme. En olisi tässä, jos en uskoisi siihen, että kilpailu tekee hyvää. Meillä on erilainen lähestymistapa kuin näillä isoilla toimijoilla, yrittäjä ja lääkäri Sami Salminen kertoo.

Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy avasi ovensa maaliskuussa.

– Yritysidea lähti viime vuonna, kun selvisi, että Ylä-Savossa alkaa kokeilut. Ylä-Savossa käynnistyi vuoden alusta Suomen ensimmäisenä sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu, Salminen kertoo.

Yritys tarjoaa kiuruvetisille ja Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän muiden jäsenkuntien asukkaille lähes samat perusterveydenhuollon palvelut kuin Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä. Tarjotut palvelut on määritelty kokeilussa. Asiakasmaksut ovat samat kuin Ylä-Savon julkisella toimijalla.

Käynnissä on viisi valinnanvapauskokeilua: Keski-Uusimaa, Hämeenlinna, Jyväskylä, Tampere ja Ylä-Savo. Kiinnostusta hakea mukaan on useassa maakunnassa. Valinnanvapauskokeilujen tavoitteena on kerätä tietoa ja kokemuksia uusista toimintatavoista sote-uudistusta varten. Kokeilut kestävät ainakin vuoden 2018 loppuun. Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa kokeiluja.

Luotto suomalaiseen lainsäädäntöön

Yrityksen perustajille Harri Haimakaiselle ja Sami Salmiselle Ylä-Savon seutu oli opiskeluajoilta tuttu. Haimakainen vastasi ennen yrittäjäksi ryhtymistä Attendolla perusterveydenhuollon liiketoiminnasta ja Salminen oli terveyskeskuslääkäri Kaarinassa.

Terveysasematasoisen palvelukokonaisuuden käynnistäminen tyhjästä oli iso harppaus.

Kunnanlääkärit Kiuruveden terveysasemalle on rekisteröitynyt 2300 Ylä-Savon sotealueen asukasta. Ylä-Savon sotealueella on asukkaita 38 500. Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy on ollut mukana perustamassa yksityistä terveysasemaa myös Sonkajärvelle. Siellä tuottajana on erillinen yritys.

Iisalmessa on myös yksityinen Terveystalon operoima terveyskeskus. Terveystalo voitti seudun kuntien työterveyshuollon tänä vuonna. Kilpailutuksen myötä Terveystalo aloittaa Kiuruvedellä vuoden alusta. Salminen uskoo, että Terveystalo tulee työterveyshuollon kautta tarjoamaan myös valinnanvapausvastaanottoa.

– Uskomme, että toiminta kantaa, kun valinnanvapauslainsäädäntö tulee. Meillä draiverina on se, että saamme tuotua palvelut lähelle ihmistä. Meidän pitää pystyä jatkossa investoimaan, nyt olemme saaneet palkat maksettua.

Terveyskeskusyrittäjällä on luotto suomalaiseen lainsäädäntöön.

– Kukaan ei kaipaa tähän maahan oligopolia, jossa olisi vain muutama kansainvälinen palveluntuottaja ja sitten julkinen tuottaja.

Asiakassetelit positiivinen juttu

Lahdessa aloitti maaliskuussa yksityinen terveysasema Punos: Terveysasema Perhe Arte ja Kotihoitopalvelu Tippaiita laittoivat hynttyyt yhteen. Tippaiita on Lahden kaupungin palveluseteliyritys.

Terveysasema Punos tarjoaa yksityisiä terveysasemapalveluja, palveluita on laboratoriosta neuvolapalveluihin. Tippaiitan yrittäjä Elina Karvonen on huolissaan siitä, saadaanko Päijät-Hämeeseen perustettua yksityisiä sote-keskuksia.

– Onko muilla kuin isoilla yrityksillä intressejä perustaa sote-keskus. Ja onko mahdollisuuksia muilla kuin isoilla.

Punoksen yrittäjät ovat olleet kiinnostuneita valinnanvapauskokeiluista, mutta Lahti ei ole vielä mukana valinnanvapauskokeilussa.

– Laskimme ja suunnittelimme yrityskummien kanssa valinnanvapauden mukaisen terveyskeskuksen perustamista. Keväällä hallitus yhtäkkiä ilmoitti, että kaikki menee uusiksi. Ei pienellä yrityksellä ole resursseja odottaa, mitä meidän hallitus päättää.

Karvosen mukaan hallituksen lokakuussa esittelemän sote-mallin mukaiset asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti ovat pienille yrityksille positiivisia asioita.

Yritys työllistää nyt vajaa parikymmentä työntekijää.

– Lahdessa on kysyntää aidosti paikallisille yrityksille. He haluavat tulla paikalliselle ja pienelle, ja sanovat sen suoraan. Henkilöidymme enemmän hoitajiksi ja lääkäreiksi, emme ole pelkästään joku sote-palvelujen tuottaja, Karvonen sanoo.

27

SOTE-ALAN SUURYRITYKSIÄ. Loput, eli reilut 18 600 ovat pk-yrityksiä

69

PROSENTTIA Alan työpaikoista on pk-yrityksissä. Mikroyritykset työllistävät yli 20 000 työntekijää.

123

KUNTAA käyttää palveluseteliä.

5

VALINNANVAPAUSKOKEILUA. Kokeilut ovat Keski-Uusimaalla, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Tampereella ja Ylä-Savossa.

Juttu ilmestyi pidempänä versiona 26.10 Yrittäjäsanomissa.

Teksti: Riikka Koskenranta Kuva: Jesse Karjalainen