7.11.2017 klo 21:56
Uutinen

Lähteekö Varustelekan Lindholm hattukauppiaaksi? – ”Otetaan länsi- ja eteläsuomalaisilta rahat ja luulot pois”

Verkkokauppa Varustelekan yrittäjä Valtteri Lindholm hehkuttaa Facebookissa savolaista käsityöyritysosaamista. Lindholm uhkaakin lähteä kehittämään bisnestä eteenpäin itse, jos kukaan muu ei tartu tilaisuuteen.

Varustelekan yrittäjä ja vahvoista mielipiteistään tunnettu Valtteri Lindholm törmäsi tänään luennointimatkallaan kotimaisen käsityöyrittäjyyden huipputuotokseen.

– Kävin tänään luennoimassa Mikkelissä, ja keskustan läpi kävellessäni ohimennen huomasin kunnon wanhan ajan hattukaupan. Kyse ei ollut pelkästään kaupasta, vaan takahuoneessa oli myös ateljee, jossa valmistettiin hattuja. Löysin sieltä just semmosen junankuljettajahatun, josta olen haaveillut, made in Finland ihan paikan päällä, ja hyvää villakangasta, hän kuvailee Facebookissa.

Mikkeliläisen Hattu-baarin laadukas kotimainen käsityö ei ollut edes hinnalla pilattu.

– En edes kehtaa sanoa, miten halpa tää oli, mutta vihjeeksi voin antaa, että norjalaisesta ketjuliikkeestä Helsingin keskustasta saa vähän saman näköisiä, mutta Kiinassa polyesterista tehtynä kaksi kertaa kalliimmalla. Vaikea käsittää, miten hattukauppa pysyy näillä hinnoilla pystyssä, Lindholm kirjoittaa.

Valtteri Lindholm on kuullut laadukkaasta itäsuomalaisesta käsityöosaamisesta muualtakin.

– Mikkelissä ja muualla Itä-Suomessa tehdään edelleen paljon sellaista, mitä ei enää uskoisi Suomessa valmistettavan. Laatu on just sitä, mitä suomalaiselta odottaa – korkeaa – ja tuotteiden takana on hienoja tarinoita.

Hän epäileekin, että vastaaville tuotteilla saattaisi olla iso kysyntä pääkaupunkiseudulla.

– Jos näiden hattujen tarinan kertoisi Helsingin hipstereille ja myytäisiin netissä, hinnan voisi tuplata ja todennäköisesti työvoimaa pitäisi palkata lisää, että kysyntä saadaan katettua. Vaan eipä Punavuoresta kauhean usein tulla Mikkeliin shoppailemaan, ja jos tullaan, kukaan ei tiedä, mitä etsiä ja mistä.

Verkkokauppoja Savoon vai itse hattukauppiaaksi?

Omalaatuisesta ja menestyksekkäästä verkkokauppayrityksestään tunnettu Lindholm ehdottaakin savolaisille verkkokaupan perustamista.

– Eikä mitenkään sillai, että sillä saatais paikallista kivijalkaa puolustettua muutamaa vuotta pidempään kansainvälisiä suuryrityksiä vastaan, vaan sillai, että etsitään ne paikalliset timantit – kuten vaikka tää Hattu-Baari, tehdään niille toimiva ja nykyaikainen nettikauppa, viilataan hintoja ylöspäin niin, että yrittäjälle jää muutakin kuin känsät käteen, ja otetaan länsi- ja eteläsuomalaisilta rahat ja luulot pois, Varustelekan omistaja sanailee.

Lindholmilla on jo mielessä myös ratkaisu mahdollisin digihaasteisiin.

– Jos olemassa olevalla kivijalalla tai tuotannolla ei ole kykyä kaiken maailman nettivempeleisiin, paikalla on edelleen nuorta osaavaa ja oppivaa väkeä, joille olis varmaan ihan hyvä tarjota mielekäs tulevaisuus myös kotiseuduilla. Pienempien kuntien paikalliset kehitysyhtiöt vaikuttavat myös aika timanttiselta resurssilta – enpä ole kuullut, että vantaalaisille yrittäjille olis tarjolla kaupungin maksamaa henkilökohtaista konsulttisparrausta.

Valtteri Lindholm näkeekin, että tämä olisi mahdollisuus elvyttää näivettyviä kivijalkamyymälöitä – ja saada ne jopa uuteen nousuun.

– Nykypäivän kiinakrääsän keskellä kotimaassa tehdyllä käsityöllä on arvonsa ja ostajansa, hän kirjoittaa.

Lindholm ei myöskään sulje pois mahdollisuutta, että hän tarttuisi vastaavaan bisnekseen itse.

– Jos ei tästä muuten tuu mitään, mun pitää varmaan itse koittaa aggressiivisesti ostaa joku hattukauppa ja tuoda tätäkin suomalaista käsityötä taas vähän laajempaan tietoisuuteen, verkkokaupan pioneeri pohtii Facebookissa.

Lotta Tammelin

lotta.tammelin(@)yrittajat.fi