23.1.2018 klo 17:59
Uutinen

Suomalaiset yritykset kymmenen kärjen joukossa Global 100 -listalla

Suomalaisyritykset Neste ja Outotec nousivat tiistaina kärkikymmenikköön Global 100-listalla, joka laittaa yrityksiä järjestykseen niiden vastuullisuuden perusteella. Pk-yritystenkin vastuullisuutta seurataan nykyään yhä enemmän.

Neste sijoittui Global 100 -listauksessa toiseksi ja Outotec on listan viidentenä. Vastuullisuuslista julkistettiin Sveitsin Davosissa järjestettävässä Maailman talousfoorumissa julkistettiin tiistaina.

Listan laatii kanadalainen yhtiö Corporate Knights. Se arvioi listausta varten noin 6 000 pörssiyhtiötä ympäristö- ja sosiaalisen vastuun sekä hallinnon perusteella.

Suomalaisista yhtiöistä Kesko oli listan sijalla 31, Nokia sijalla 35 ja Wärtsilä 88. sijalla.

Global 100: Top 10 -lista:

1. Dassault Systemes, Ranska

2. Neste, Suomi

3. Valeo, Ranska

4. Ucb, Belgia

5. Outotec, Suomi

6. Amundi, Ranska

7. Cisco Systems, Yhdysvallat

8. Autodesk, Yhdysvallat

9. Siemens, Saksa

10. Samsung, Etelä-Korea

Pk-yrityksillä ei raportointivelvollisuutta

Vuoden 2018 alusta voimaan tulleen kirjanpitolain muutoksen jälkeen kaikkien yritysten, jotka työllistävät yli 500 henkilöä, ja joiden liikevaihto tai tase on tarpeeksi suuri, täytyy raportoida myös vastuullisuuteen liittyvistä tiedoistaan.

Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä ei ole Suomessa velvollisuutta raportoida vastuullisuuteen liittyviä tietoja, mutta nekin ovat nykyään yhä enemmän suurennuslasin alla. Esimerkiksi Asiakastieto on alkanut julkaista yritysten ”kunnollisuuslistausta”.

Suomalaisyritysten kunnollisuuskatsaus on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa www.vastuullinenyritys.fi

Asiakastiedon kunnollisuuskatsaus paljastaa, että kaksi kolmasosaa yritystoimintaan liittyvistä vastuullisuusrikkomuksista, kuten ympäristö- ja työturvallisuusrikkomuksista tehdään vähintään kymmenvuotiaissa yrityksissä.

Laiminlyöntejä eniten rakennusalalla

Laiminlyönneistä 22 prosenttia tehdään rakennusalalla. Tiedot perustuvat Suomen Asiakastieto Oy:n tietokantaan, joka kokoaa jokaisen suomalaisen yrityksen vastuullisuustiedot ensimmäistä kertaa yhteen. Asiakastieto uskoo palvelun parantavan yrityskentän läpinäkyvyyttä merkittävästi.

Merkintöjä rikostuomioista ja seuraamusmaksuista löytyy viimeisen viiden vuoden aikana noin 1070 suomalaisyritykseltä, joista reilu viidennes toimii rakennusalalla. Seuraavaksi eniten rikkomuksia tehdään teollisuudessa sekä tukku- ja vähittäiskaupan alalla.

Kunnollisuuskatsaus paljastaa, että tiettyjen toimialojen lisäksi kokeneidenkin yritysten vastuullisuudessa on usein parannettavaa. Merkintöjä saavista yrityksistä kaksi kolmasosaa on toiminut vähintään 10 vuotta.

– Suomessa toimii siis 719 kokenutta yritystä, joiden vastuullisuudessa on ollut huomautettavaa, katsaus paljastaa.

toimitus(at)yrittajasanomat.fi

Kuva: Pixhill