1.8.2018 klo 10:02
Uutinen

Suomalaisyritys suunnitteli älyroskiksen – jätteet puristuvat aurinkovoimalla

Uudet roska-astiat ovat pilottikäytössä Korkeasaaren eläintarhassa.

Ylöjärveläisen Lehtovuori Oy:n suunnittelemia älyroska-astioita kokeillaan Helsingissä Korkeasaaren eläintarhassa.

Uusiin älyroska-astioihin mahtuu niiden puristustoiminnon ansiosta vähintään 20 kertaa enemmän roskia kuin perinteisiin katuroska-astioihin. Se tarkoittaa yli 90 prosentin vähennystä jätekuljetuksiin, kuljetuspäästöihin ja -kustannuksiin.

Suomessa suunnitellut ja valmistetut CitySolar -älyroska-astiat ilmoittavat tyhjennystarpeestaan itse jätehuoltoon, joten roskiksessa on aina tilaa. Jätteiden puristustoiminto toimii aurinkovoimalla.

– Älyroskikset auttavat meitä osaltaan kohti hiilineutraaliutta. Kotimainen vaihtoehto valittiin käytettävyytensä ansiosta. Meille on myös tärkeää, että roskat voi tyhjentää suoraan tavallisen jäteauton tyhjennystoiminnolla, ilman roskasäkkien kantamista, kertoo Korkeasaaren kiinteistöjohtaja Hanna Kurki.

Lehtovuori toimittaa tänä ja ensi vuonna Tukholman alueelle 80 älyroska-astian lisäksi yli tuhat muuta kaupunkikalustetta, mm. lajitteluastioita.

– Kansainvälisiä kyselyitä satelee tällä hetkellä erittäin paljon. Älyroska-astiateknologian hyötyihin on todella herätty, kertoo Lehtovuori Oy:n toimitusjohtaja Eero Ojanen tyytyväisenä.

Yhtiön mukaan älyroska-astia on kertainvestointina perinteistä jäteastiaa arvokkaampi, mutta maksaa itsensä jätekuljetusmäärien vähenemisenä takaisin keskimäärin alle kolmessa vuodessa.

CitySolar -älyroska-astian koko on 240 litraa, eli nelinkertainen yleisimpään 60 litran katuroska-astiaan verrattuna. Sen kapasiteetti kasvaa puristustoiminnon ansiosta vähintään 1 200 litraan materiaalista riippuen.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Lehtovuori Oy