9.10.2018 klo 10:26
Uutinen

Näin aloitat maahantuonnin

Kun aloitat maahantuonnin, selvitä mistä tavarat lähetetään tai onko ne jo tullattu EU:n alueelle.

Nadja Painokallio Tullin Ulkomaankauppa- ja verotusosastolta korostaa tullinimikkeen eli Taric-koodin selvittämistä.

– Aina asiakkaat eivät ymmärrä, että tullinimike määrittää kannettavat maahantuontiverot ja -rajoitukset. Usein myyjä tietää tullinimikkeen, joten se kannattaa kysyä jo ostovaiheessa myyjältä, Painokallio kertoo.

– Jos tuote on tullaamatta, niin asiakas yleensä tekee tulliselvityksen. Se, että tilaa tavaran EU:ssa sijaitsevasta verkkokaupasta, ei välttämättä tarkoita, että tavara tulisi EU:n alueelta tullattuna.

Tulli tekee jälkitarkastuksia tullauksiin, ja virheilmoittaminen voi johtaa jälkikantoihin. Siksi oikean nimikkeen ilmoittaminen on tärkeää. Tullinimikkeiden löytämiseen saa tarvittaessa apua Tullista.

– Joskus tullinimikkeen määrittäminen on tosi hankalaa. Asiakas voi hakea myös sitovaa tariffitietoa. Se on sitova päätös oikeasta tullinimikkeestä ja yleensä maksuton.

Maahantuoja vastaa monesta

Tuotteiden maahantuontiedellytykset kannattaa selvittää ennen tuontia tuoteryhmän markkinavalvontaviranomaiselta. Maahantuoja vastaa tuotteiden turvallisuudesta ja pakkausmerkinnöistä.

– Esimerkiksi jos asiakas perustaa leluja myyvän verkkokaupan, hän haluaa tietää turvallisuusasioiden edellytyksiä. Tukes vastaa näistä asioista. Jos asiakas olisi tuomassa ravintolisiä, vastuutaho olisi Evira, Nadja Painokallio selventää.

Pakkausmerkintävaatimukset kannattaa selvittää markkinavalvontaviranomaisilta. Tukesin sivuilla on lista viranomaisista.

Tullilaskulle maksuaikaa

Jos tavara tulee tullaamattomana ja yrittäjä hoitaa tulliselvityksen itse, silloin täytyy hankkia Katso-tunniste. Moni aloitteleva yrittäjä ostaa palvelun huolintafirmalta tai postilta.

– Sellaiset yritykset, jotka tuovat säännöllisesti ja isoissa määrin, voivat antaa ilmoitukset sanomaliikenteen kautta. Tämä tarkoittaa, että yrityksen tiedot toimitetaan yrityksen omista tietojärjestelmistä Tullin järjestelmiin. Tämä on luvanvaraista.

Saat tavarat vasta, kun olet tulliselvittänyt ne.

– Tämä tarkoittaa, että silloin maahantuontiverot Tullille on maksettu. Kuitenkin, jos yritys tuo merkittävässä määrin ja tullaa itse, hän voi hakea maksunlykkäys- ja yleisvakuuslupaa, jolloin tavaran saa nopeammin. Tällöin tullilaskulle saa maksuaikaa. Muista, että voit ostaa tullauksen palveluna, jolloin et tarvitse lupia.

Valitse tuontimaa huolella

Painokallio vinkkaa huonommin tiedetystä asiasta, eli EU:lla on erilaisia tullietuussopimuksia, mikä tarkoittaa, että tuote voi saada tullietuuden, jos se tuodaan tietystä maasta.

– Esimerkiksi paitojen tuonnista Kiinasta tai Bangladeshista on eroa. Bangladeshista tuotaessa tavaralle voi saada tullietuuden. Tällöin tuonti voi olla jopa tullitonta tai siihen saa alennetun tullikohtelun. Kysy jo myyjältä, onko hänellä tullietuuteen oikeuttava asianmukainen alkuperäselvitys. Tarvitset sitä tullausta varten.


Selvitä mistä tavarat lähetetään

Tai onko ne jo EU:ssa valmistettu tai sinne tullattu. Jos tuote on EU:sta tai EU:n ulkopuolelta ja tullaamatta, niin asiakas tekee tulliselvityksen.

Tullin nettisivuilta löytyy tietoa tuote- ja maakohtaisesti Taric-kyselyohjelman kautta.

Selvitä tullinimike

Tullinimike määrittää kannettavat maahantuontiverot ja -rajoitukset.

Selvitä tuotteiden maahantuonnin edellytykset

Selvitä nämä ennen tuontia tuoteryhmän markkinavalvontaviranomaiselta. Maahantuoja vastaa tuotteiden turvallisuudesta ja pakkausmerkinnöistä.

Selvitä EU:n etuussopimukset

Etuussopimuksella tarkoitetaan, että tuote voi saada tullietuuden, jos se tuodaan sopimusten piiriin kuuluvasta maasta.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta(at)yrittajat.fi