25.1.2019 klo 14:36
Uutinen

Poliisi lähes avuton uusien petosten edessä – varoittaa verkkokauppiaita ulkomaisista IP-osoitteista

Poliisille on tullut tietoon viimeisten kolmen kuukauden aikana kymmeniä petoksia, joissa ulkomaille rekisteröidyn ip-osoitteen kautta on tilattu tavaraa suomalaisista verkkokaupoista.

Petostilausten yhteisenä nimittäjänä on ollut IP-osoite, joka jää tilaustietoihin. Kyseisissä tapauksissa yrityksiä huijataan väärillä henkilötiedoilla, tilataan tavaraa ja jätetään tilaus maksamatta. Petostilaajan tietona tilaustiedoissa näkyvä tilaajan IP-osoite on suomalainen, mutta se ei ole petostilaajan oikea osoite vaan kyseisen yrityksen hallinnoima IP.

Loppuvuoden ja vuodenvaihteen tienoilla on yleistynyt petosversio, joissa tilaajan IP-osoite kierrätetään välityspalveluita tarjoavan yrityksen, esimerkiksi Oy Crea Nova Hosting Solution Ltd Helsinki kautta. Petostilaukset ovat yleensä arvoltaan muutamasta sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon.

– Muunkin nimisiä on käytetty. Yhteistä niille on, että jäljet johtavat suoraan ulkomaille. Jos tällaisen tilauksen huomaa, niissä on aina riski. Silloin ei kannata tuotteita lähettää, rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisista varoittaa.

Tarkista aina IP-osoite

Aikaisemmin petoksia on yritetty tehdä ulkomaisella ip-osoitteella. Viime aikoina rikolliset ovat pyrkineet saamaan kotimaisen osoitteen, joka herättäisi myyjässä enemmän luottamusta. Rikolliset käyttävät kuitenkin välityspalvelimia, jolloin poliisi on avuton ja rikokset jäävät usein selvittämättä.

– Jos tilaus tulee välityspalvelimilta, poliisi ei saa tietoa alkuperäisestä lähteestä. Saamme välityspalveluja tarjoavilta yrityksiltä vain tiedon, että he eivät voi auttaa, koska IP-osoitteet menevät ulkomaille. Eikä näissä ole oikein edellytyksiä lähteä pyytämään myöskään kansainvälistä oikeusapua, Kortelainen selvittää.

Mitä verkkokauppias sitten voi tehdä?

– Olisi hyvä käyttää jonkinlaisia ennakkosuodattimia tai ainakin tarkistaa tilaajan ip-osoite, onko se kotimaisen verkko-operaattorin tarjoama vai palveluntarjoajan. Jälkimmäisessä tapauksessa on selkeästi suurempi riski petostilaukselle. Jos tilaaja on rehellinen, hänen ei tarvitse kierrättää ip-osoitetta ja tehdä itsestään anonyymiä, Kortelainen huomauttaa.

Tilaajan IP-osoitteen haltijan saa tarkistettua julkisista tietokannoista, esimerkiksi täältä ja täältä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi