Etsi

Innovaatiot

Suomalaiskeksintö muuttaa tavallisen lukon älylukoksi: Näin se toimii

Oviku Nero on suomalainen keksintö, jolla ulko-oven lukon saa muutettua älylukoksi lukkorunkoon kiinnitettävällä lisälaitteella.

Oviku Oy on kehittänyt lisälaitteen, jolla tavallisen lukon saa muutettua nykyaikaiseksi älylukoksi. Lisälaitteen asentamisen jälkeen oven voi avata bluetooth-yhteydellä varustetulla mobiililaitteella mutta myös perinteisellä avaimella. Lisälaitteen voi irrottaa ja kiinnittää esimerkiksi uuteen asuntoon muuton jälkeen. Asukas voi asentaa laitteen myös vuokra-asuntoon.

Digitaaliset lukot ovat yleistyneet uusissa omakotitaloissa, mutta taloyhtiöissä niiden käytön esteenä on ollut yksittäisten asuntojen lukitusten vaihtaminen. Erillisellä lisälaitteella koko lukkoa, avainpesiä tai kahvoja ei tarvitse vaihtaa.

Lisälaite asennetaan oven sisäpuolelle lukon vääntönupin ja oven väliin ruuvaamalla laite paikalleen. Älylukkoa ohjataan Ovikun iOS- tai Android-sovelluksella, joka toimii älypuhelimessa ja tabletissa.

Lokitiedot kertovat, kuka on kulkenut ovesta

Lukon avaus vaatii bluetooth-yhteyden laitteiden välillä, joten ovi aukeaa vain, jos sovelluksen avauspainiketta painetaan noin 10 metrin sisällä ovesta.

– Kotiin unohtuneista tai hukatuista avaimista ei tarvitse enää huolehtia, sillä harva meistä hukkaa puhelimensa. Virtuaaliavaimia voi luoda perheenjäsenille pysyvään käyttöön sekä määräajaksi tai kerta-avaukseen asunnossa vieraileville. Jos siivooja tai kotiapu käy säännöllisesti, heille voi jakaa avaimen, joka toimii tiettynä päivänä tietyllä aikavälillä. Jos remonttimies soittaa, hänelle voi jakaa kerta-avaimen sisäänpääsyä varten, rakennusalalla toimivan Pislan myyntijohtaja Jarkko Kaartinen kertoo. Lisälaite on jatkossa Pislan valikoimissa.

Älylukon avaimia voi jakaa ja poistaa etänä. Oman lukon lokitietojen seuranta onnistuu puhelimesta ja tabletilta. Lokitiedoista näkee, kuka oven on avannut ja koska. Sieltä voi myös tarkistaa, ovatko lapset päässeet turvallisesti kotiin.

Pisla huomauttaa, että jos oveen on lisätty tiivistelista, sen voi joutua poistamaan, jotta bluetooth-yhteys saa signaalin. Laite toimii AAA-paristoilla, jotka kestävät noin 8500 avauskertaa.

Kuva: Oviku Oy

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi