27.2.2019 klo 19:38
Uutinen

Hyötyykö yrityskäyttäjä taittuvasta älypuhelimesta? Samsung-pomo vastaa

Samsung-johtaja uskoo, että uudet taittuvanäyttöiset puhelimet eivät vie markkinoita perinteisiltä tableteilta.

Taittuvat näytöt ovat kuumin puheenaihe parhaillaan käynnissä olevilla Barcelonan mobiilimessuilla. Yrittäjämediat on paikan päällä tutustumassa mobiilimaailman tämän hetken uutuuksiin.

Suurista valmistajista Samsung on Huawein ohella esitellyt oman taittuvanäyttöisen älypuhelimen. Samsung Galaxy Fold ja Huawei Mate X edustavat kokonaan uutta laitekategoriaa, jonka ideana on yhdistää perinteisen älypuhelimen ja tabletin ominaisuuksia.

Yrittäjämediat tapasi Barcelonassa Samsung-johtajan Mark Nottonin, joka on luottavainen uuden kategorian kysyntään, siitäkin huolimatta että esimerkiksi Galaxy Foldin alkaen-hinta on 2000 euroa.

– Laite on suunnattu paitsi teknologia-intoilijoille, myös yrityskäyttäjille, jotka haluavat ison näytön lisätäkseen työskentelyn tehokkuutta.

Notton uskoo, että laitteesta kiinnostuvat myös ne, jotka etsivät luksusta. Hintansa puolesta Galaxy Fold ja Mate X sijoittuvat luksuskategoriaan. Samalla hinnalla kun saa esimerkiksi varsin suorituskykyisen kannettavan tietokoneen.

Näytön jako kolmeen osaan

Mutta miten taittuvanäyttöinen mobiililaite lisää yrityskäyttäjän tehokkuutta? Nottonin mukaan merkittävä rooli on isolla näytöllä ja sen mahdollistamilla ominaisuuksilla.

– Vaikka näyttö on iso, kyse ei silti ole tabletista vaan fyysisesti älypuhelimen kokoon taittuvasta laitteesta. Näin ollen laite ei vielä tilaa ja on helposti kuljetettavissa mukana.

Galaxy Foldin käyttöliittymä mahdollistaa kolmen sovelluksen avaamisen avatulle näytölle samanaikaisesti.

Samsung ei Barcelonan mobiilimessuilla antanut laitetta messuvieraiden hipelöitäväksi, joten haastattelun aikana Notton selittää näytön jakoa piirtämällä sen paperille. Yksi pyyhkäisy näytön oikeasta reunasta vasemmalle avaa reunaan kaistaleen, jonka voi jakaa kahteen osaan. Näin käyttäjä voi avata yhden sovelluksen isompaan tilaan ja kaksi sovellusta allekkain pienemmälle kaistaleelle näytön oikealle puolelle.

– Isomman tilan voi varata esimerkiksi videon katseluun ja kaksi pienempää ruutua vaikkapa WhatsAppille ja nettiselaimelle. Eri osioita voi siirtää raahaamalla, Notton selvittää.

”Tableteilla edelleen paikkansa”

Notton ei usko, että taittuvat äypuhelimet tulevat korvaamaan tabletteja.

– Taittuvat laitteet ovat vielä melko kalliita, kun samaan aikaan perustabletin saa alle 200 eurolla. Enemmänkin kyse on siitä, että taittuvat näytöt tarjoavat välimuodon.

Notton myöntää, että tablet-markkina on viime vuosina pienentynyt.

– Tällä hetkellä lasku on tasaantumassa. Mekin esittelimme vastikään uuden tablet-laitteen noin 400 euron hintaluokkaan.

”Ei huolta kestävyydestä”

Galaxy Fold tulee myyntiin Suomessa toukokuun alussa. Nottonin mukaan laitteen valmistuskustannukset eivät vielä mahdollista tätä edullisempaa hinnoittelua.

– Tulevaisuudessa luvassa on halvempia taittuvia puhelimia, kun valmistuskulut laskevat ja valmistuskapasiteetti kasvaa. Samsungin etuna on toki se, että valmistamme näytöt itse.

Galaxy Foldin julkaisun jälkeen mediassa on esitetty arvailuja siitä, kestääkö saranararakenne jatkuvan näytön avaamisen ja sulkemisen. Nottonin mukaan tästä ei tarvitse olla huolissaan.

– Foldin suunnittelussa yksi keskeisistä osa-alueista oli nimenomaan kestävyys. Laite on suunniteltu niin, että kaksi näyttöä sulkeutuu saumattomasti ja laite kestää avaamista satoja tuhansia kertoja. Olemme laskeneet, että se tarkoittaa avaamista sata kertaa päivässä viiden vuoden ajan.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi