Etsi

Yrittäjyys

”Polku ei välttämättä ole helppo, mutta aina kannattaa yrittää” – Nuorten maahanmuuttajayrittäjien tapahtuma veti salin täyteen

Muoti, uudet ideat ja innostunut tunnelma täyttivät Yrjönkadun G18 -juhlasalin lauantaina Suomen Yrittäjien järjestämässä Business Unplugged Meets Creativity-tapahtumassa.

Suomen Yrittäjät järjesti Business Unplugged -tapahtumansa yhdessä Nuori yrittäjyys ry:n ja Ikhlas -muotiverkkokaupan yrittäjän Fadumo Alin kanssa. 

Maahanmuuttajataustaisille nuorille yrittäjille kohdistetussa tapahtumassa kuultiin innostavia puheita ja yrittäjätarinoita, nähtiin Suomen ensimmäinen Helsinki Modest Fashion -muotinäytös ja kamppailtiin pitching-kilpailussa. Nuoret yrittäjät olivat tuoneet tuotteitaan esille, ja käytävällä kävikin kova kuhina ihmisten verkostoituessa ja nauttiessa hyvästä ruoasta. 

Sara Salmani, yksi tapahtuman pääpuhujista, pitää Business Unpluggedin kaltaisia tapahtumia erittäin tärkeinä nuorille yrittäjille tai yrittäjiksi haluaville.

– Kun näkee, miten paljon täällä on ihmisiä, ymmärtää millainen tarve tälle tapahtumalle on, Salmani sanoo.

Salmani toimii monimuotoisuuden ja osallisuuden asiantuntijana viestintätoimisto Milttonissa. Tapahtumassa Salmani puhui monimuotoisuuden merkityksestä muotimaailmassa ja liiketoiminnassa. Kun Itis vuonna 2016 ensimmäisenä kauppakeskuksena Suomessa juhlisti ramadania, kampanja oli Salmanin silloisen yrityksen, Qufi Creativen, käsialaa.

– Kampanjan yhteydessä eräs 15-vuotias poika tuli kertomaan minulle, että hänestä tuntui kuin olisi id [id al-fitr] ensimmäistä kertaa hänen elämässään, Salmani kertoo.

– Sitä voisi verrata siihen, että suomalainen kokisi joulun ensimmäistä kertaa.

”Me saamme näkyä”

Toisen pääpuhujan, Edem Agbekey-Taylorin jakaessaan oman yrittäjätarinaansa kostuivat niin yleisön kuin puhujankin silmät. Agbekey-Taylor puhui ennakkoluuloista, joita muilla ja hänellä itsellään oli ennen yrittäjyyttä, ja kannusti yleisöä rohkeasti rikkomaan niitä.

– Me olemme täällä vaikuttamassa, me saamme näkyä, Agbekey-Taylor sanoi puheessaan.

Yksi muotinäytöslavalla nähdyistä vaatesuunnittelijoista oli Fadumo Ali, joka oli myös yksi tapahtuman järjestäjistä. Hän kertoo idean lähteneen halusta tuoda ulkomaillakin nähtyjä Modest Fashion -muotinäytöksiä Suomeen. Suomen Yrittäjien ja Nuori yrittäjyys ry:n kanssa he saivat aikaan paljon alkuperäistä suunnitelmaa isomman tapahtuman.

– Halusimme saada kuuluville maahanmuuttajataustaisten yrittäjien tarinoita, Ali kertoo.

– Tiedämme, että polku ei välttämättä ole helppo, mutta aina kannattaa yrittää. Jossain vaiheessa se palkitsee ja on sen arvoista, kuten tämäkin päivä osoittaa.

Etukäteen Ali pelkäsi epäonnistumista, mutta otti silti riskin. Nyt hän on erittäin tyytyväinen päivän kulkuun.

– Mielettömän hyvä fiilis. Olin todella stressaantunut, mutta tekisin tämän vaikka kymmenen kertaa uudelleen!

 

Hanna Vaittinen

Kuvat Hanna Vaittinen sekä Turo Numminen / Nuori Yrittäjyys ry.