Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

EU-vierailu avasi yrittäjän silmät – ”Nyt ymmärrän, mistä päätetään Brysselissä ja mistä Suomessa”

Ravintola- ja matkailuyrittäjä Henri Jauhiainen kehottaa yrittäjiä vaaliuurnille toukokuun EU-vaaleissa, sillä Brysselissä päätetään monista yrittäjiä koskevista asioista. – Kannattaa tutkia ehdolla olevia vaihtoehtoja ja äänestää mepeiksi sellaisia ihmisiä, jotka ovat yrittäjien asialla.

Sonkajärven Jyrkän kylällä käy kevätkuhina, sillä Henri Jauhiaisen ravintola- ja matkailuyritys Ruukin Tupa on avaamassa ovensa kesäksi. Kaksi uutta hyvin varusteltua majoitusmökkiä odottavat matkailijoita, jotka tulevat jylhän kauniiseen Jyrkän kylään useimmiten kalastus- tai luontoharrastusten vuoksi.

Kymmenvuotias JJ-Service Oy on lisäksi osakkaana ympäri vuoden auki olevassa ravintolassa Sonkajärven kirkonkylällä. Yrittäjän visioissa myös Jyrkän kylällä yövytään ja matkaillaan tulevaisuudessa talvisinkin.

Yrittäjä Henri Jauhiainen haki ja sai laajennushankkeelleen tukea Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolta. Ilman EU:n tukea laajennushanke olisi jäänyt toteutumatta. Avustuksen osuus investoinnista oli noin 170 000 euroa, josta EU:n osuus oli noin 72 000 euroa.

– Tämä ratkaisi hankkeen, sillä ilman avustusta muun rahoituksen saaminen olisi tyrehtynyt ja investointi olisi jäänyt toteuttamatta, Jauhiainen sanoo.

EU:sta tulevat isot raamit

Sonkajärven Yrittäjien puheenjohtajana toimiva Jauhiainen on muutenkin päässyt tarkistamaan käsityksiään EU:sta. Suomen Yrittäjien Vaikuttaja3-koulutukseen liittynyt Brysselin-reissu avasi silmiä monin tavoin.

– EU-tasoiseen lainsäädäntöön tutustumisesta oli paljon hyötyä. Nyt ymmärrän paremmin, mistä päätetään Brysselissä ja mistä Suomessa, Jauhiainen sanoo.

Hänelle oli uutta esimerkiksi se, että EU:ssa säädetty laki tai normi on usein vain raami, jota kukin jäsenmaa ”kuorruttaa” omilla vivahteillaan. Siksi normit voivat olla loppujen lopuksi melko erilaiset eri jäsenmaissa.

– Suomi on tässä kuorruttamisessa aika hyvä, joten meillä normit ovat usein tiukemmat kuin muissa EU-maissa, Jauhiainen sanoo.

Matkailu- ja ravintolayrittäjä toivoo esimerkiksi alkoholilainsäädännön väljentyvän.

Vaaliuurnille kannattaa mennä

Brysselin-vierailun jälkeen Jauhiainen on alkanut ajatella, että EU-vaalit ovat jopa tärkeämmät kuin Suomen eduskuntavaalit, sillä reilusti yli puolet keskeisestä lainsäädännöstä on Euroopalle yhteistä.

– Erityisesti yrittäjien kannattaisi tutkia ehdolla olevia vaihtoehtoja ja äänestää mepeiksi sellaisia ihmisiä, jotka ovat yrittäjien asialla – jopa puoluerajojen yli. Äänestäkää siis, tämä on tärkeä paikka! hän kehottaa.

toimitus (at) yrittajat.fi