Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Digi

Uuden Honor-puhelimen yllä leijuu tummia pilviä: Myyntiintulosta ei varmuutta

Huawein sisarbrändin Honoris uusin älypuhelin esiteltiin eilen. Ominaisuuksiltaan kiitosta saaneen laitteen myyntiintuloa varjostaa Yhdysvaltain Kiina-politiikka.

Suomessa suosittu Huawein sisarbrändi Honor esitteli eilen mallistonsa uusimman älypuhelimen Honor 20:n Lontoossa.

Kiinalainen Huawei on ollut historiansa pahimmassa myllerryksessä sen jälkeen, kun Google päätti Yhdysvaltojen Kiinan-politiikan mukaisesti viime viikolla rajoittaa sen pääsyä Android-käyttöjärjestelmään. Rajoitukset rajoittavat Huawein uusien puhelinten tietoturvapäivityksiä ja estävät jatkossa käyttäjien pääsyn muun muassa Gmail-sähköpostiin ja Play Store-sovelluskauppaan sekä myös Googlen karttapalveluun. Android-käyttöjärjestelmän käyttöä Huaweilta ei voida kieltää, koska se perustuu avoimeen lähdekoodiin. Käytännössä Huawei on joka tapauksessa merkittävissä ongelmissa, sillä Googlen palveluiden tuen loppuminen aiheuttanee ainakin väliaikaisen loven käyttäjämääriin.

Huawein haasteet eivät rajoitu pelkästään Googleen, sillä niin ikään amerikkalaiset komponenttivalmistajat ovat olleet pakotettuja rajoittamaan yhteistyötä Huawein kanssa. Muun muassa Intel on kertonut, ettei se toimita osia Huawein laitteisiin. Kyse on ennen kaikkea Yhdysvaltain hallituksen määräyksestä.

Tilanne olikin kaikin puolin erikoinen, kun Honor esitteli eilen uusimman älypuhelimensa. Honorin johto ei halunnut kommentoida tilaisuudessa Google-kuviota millään tavalla.

Valttina edullinen hinta

Uusien Honor-puhelinten saapumisesta myyntiin Suomessa ei ole vielä tietoa. Asiaan vaikuttaa ennen kaikkea epäselvä tilanne Googlen kanssa. Huawei kuitenkin lupaili varmoja julkaisupäiviä piakkoin.

Honor 20 -malliston edullisin puhelin on Lite, jonka hinnaksi kerrottiin Lontoossa 299 euroa. Ominaisuuksiltaan monipuolisempi Honor 20 maksaa 499 euroa ja Honor 20 Pro 599 euroa.

Näyttävin uutuuslaitteista on Pro-malli, jonka lähes koko etupuoli on näyttöä. Pron kameran valovoimaa on parannettu ja siihen on lisätty edellisestä malliversiosta puuttunut optinen kuvanvakaaja.

Honor 20:ssa ja Honor 20 Prossa on neljä takakameraa. Pääkameran kennon koko on vaikuttavat 48 megapikseliä. Pääkameran lisäksi käytössä ovat superlaajakulmakamera, makrokuvaukseen tarkoitettu kamera sekä telekamera, joka tosin löytyy vain Pro-mallista. Honor 20:ssä sen paikalla on kahden megapikselin kennolla varustettu syvyyskamera.

Honor 20 Prosta tekee mielenkiintoisen sen ulkoinen design, joka erottaa sen monista kilpailijoista. Puhelimen takaosan lasipinta on valmistettu uudella tekniikalla, joka perustuu useiden päällekkäisten lasipintojen hyödyntämiseen.

Syytä lykätä hankintaa?

Moni kuluttaja on jo ehtinyt pohtia, kannattaako Huawein puhelimia jatkossa hankkia. Tähän kysymykseen ei ole vielä yksiselitteistä vastausta, sillä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppapoliittiset neuvottelut ovat olleet pattitilanteessa. Odotettavaa kuitenkin on, että asiaan saadaan ratkaisu jompaan kumpaan suuntaan. Googlelle ei ole etu, että se menettäisi pidemmäksi aikaa merkittävän kansainvälisen asiakkaan. Huawei on  nousemassa jo maailman älypuhelinmarkkinoiden ykköseksi.

Huawein tilannetta helpotti hieman Yhdysvaltojen kauppaministeriön tuore päätös myöntää kiinalaisyhtiölle väliaikaisen lisenssin, jonka avulla se voi jatkaa verkkojensa ja laitteidensa tukemista esimerkiksi ohjelmistopäivityksin 19. elokuuta asti. Uusia laitteita väliaikainen päätös ei kuitenkaan koske.

Kuva: Huawei

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi