7.6.2019 klo 13:54
Uutinen

Saitko sähköpostia Applelta? Varo, se voi olla huijaus: Epäilyttäviä viestejä on nyt liikkeellä

Yrittäjämediat on saanut yhteydenottoja yrittäjiltä, joiden sähköpostiin on viime aikoina saapunut epäilyttäviä viestejä tunnettujen amerikkalaisyhtiöiden nimissä.

Tyypillinen esimerkki tällaisista viesteistä on Applen tai Paypalin nimissä tullut sähköposti, jossa osoitteena on mystinen no-reply@newsletter-.com.au. Viestin otsikkona voi olla uhkaava väite, jonka mukaan tili on suljettu tai vaatii uudelleenkirjautumisen.

Asiantuntijan mukaan vastaanottajan ei koskaan tule toimia viestien ohjeiden mukaan. Moni vastaanottaja voi kuitenkin mennä halpaan, etenkin jos kyseisellä henkilöllä on Apple-tili.

– Näissä ideana on yrittää kalastella mahdollisimman paljon käyttäjätunnuksia ja salasanoja lähettämällä hakuammunnalla jopa uhkaavan sävyisiä sähköposteja suurelle vastaanottajamäärälle. Kyseistä tiliä sähköpostin vastaanottajalla ei tietenkään tarvitse olla, turvallisuusasiantuntija Hannu Huttunen sanoo.

– Osoitteet on voitu hankkia mistä vain, eikä viestin saaminen tarkoita, että kenenkään tili olisi hakkeroitu sähköpostiosoitteen saamiseksi.

Huttusen mukaan kyseiset viestit kannattaa aina raportoida PayPalin ja Applen väärinkäytösilmoituksille tarkoitettuihin osoitteisiin. Lisäksi asiasta kannattaa ilmoittaa myös Kyberturvallisuuskeskukselle.

– Ihmisten kannattaisi pitää huijausten raportointikynnys alhaisena, sillä mitä pidempään erilaiset huijaukset saavat jatkua ilman niiden esiintuontia, sitä useampi ihminen lankeaa niihin. Vaikka omasta mielestä huijaus voi olla selvä, niin kaikkien kohdalla näin ei ole, vaan todella yksinkertainenkin huijaus voi toimia todella hyvin, Huttunen muistuttaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi