10.6.2019 klo 13:54
Uutinen

Sijoittamisessa loogiset syyt ovat tärkeitä, mutta tunnesyyt pitävät kiinni tavoitteessa – Sijoittaminen tuo yrittäjälle eläketurvaa

Nina Nordlundin tavoite on tulla miljonääriksi. Viidessä vuodessa se on mahdollista. Nordlund kertoi yrittäjille tavoitteellisesta sijoittamisesta yrittäjäristeilyllä.

Sijoittaminen puhuttaa nyt monilla areenoilla. Alalle on tullut useita kouluttajia ja yrittäjiä, jotka tarjoavat palveluitaan sijoittamisen tueksi.

Yksi heistä on Nina Nordlund, joka puhui Yrittäjäristeilyllä siitä, miten yrittäjä voi laittaa rahat töihin ja tuottamaan.

– Tavoitteeni on tulla miljonääriksi. Uskon, että viiden vuoden kuluttua se tavoite on täyttynyt, hän kertoo esityksessään.

Nordlund aloitti sijoittamisen 90-luvulla, ja sijoitti muun muassa Nokiaan, kuten moni muukin. Sijoitukset kasvoivat, kunnes ne romahtivat.

Määrätietoisesti Nordlund on sijoittanut vuodesta 2010. Sysäyksen antoi kaksosten syntymä, josta vain toinen lapsi selvisi hengissä.

– Oma elämäni pysähtyi. Silloin aloin ajatella, että haluan vapauden valita, mitä haluan tehdä, eikä kukaan käske, missä minun pitäisi olla ja mihin aikaan, Nordlund sanoo.

Nykyään Nordlund on Talouskoulu Pantterin talousvalmentaja ja valmennuspäällikkö, ja hän on esillä useissa sosiaalisen media kanavissa.

Muuta uskomuksia, taloudessa alkaa tapahtua

Yrittäjäristeilyllä Nordlundilla oli yrittäjille erityinen viesti: Yrittäjien eläkekertymä on keskimäärin pienempi kuin palkansaajilla. Siksi sijoittaminen esimerkiksi eläketurvan vuoksi on järkevää.

Sijoittaminen vaatii pohjatyötä ja perehtymistä, mutta se kannattaa, sillä lopulta raha tuottaa korkoa korolle ilmiön ansiosta.

– Vaurastumisessa 80 prosenttia on psykologiaa ja 20 prosenttia strategioita ja matematiikkaa. Kun uskomuksissa tapahtui muutos, taloudessakin alkoi tapahtua.

Nordlund kehottaa tutkimaa omia juurisyitä, miksi haluaa jotain ja miksi esimerkiksi haluaa olla yrittäjä. Mitä haluat tehdä, mutta taloudellinen tilanne ei salli sitä?

Pohjatyöksi Nordlund suosittelee henkilökohtaisen tuloslaskelman ja taseen laskeminen. Se kertoo, mihin rahaa kuluu ja jos sijoittaja miettii omia arvojaan, laskelmat kertovat myös, kuluttaako hän arvojensa mukaisesti. Jos ei, turhat kulut voi karsia ja sijoittaa tuomaan taloudellista turvaa.

– Minä haluan matkustella eläkkeellä, mutta myös nyt. Taloudellinen vauraus mahdollistaa riskien ottamisen.

Rahastosijoittamisen voi aloittaa 15 eurosta kuukaudessa. Pidemmällä tähtäimellä valikoimassa on asunnot, raaka-aineet, kuten kulta, tai vaikkapa startupit.

– Ruotsin ja Suomen pörssit ovat 51 vuodessa pärjänneet parhaiten maailmassa 8,6 prosentin keskimääräisellä tuotolla. Joka vuosi pörssi ei tuota 8,6 prosenttia. Pörssi nousee ja laskee, ja se vaatii kärsivällisyyttä. Aluksi voi tuntua, ettei tapahdu mitään. Sijoittaminen on maratonlaji, Nordlund sanoo.

Sijoittaja palkitaan pirkässä juoksussa.

Askeleet miljonääriksi

Nordlund luettelee tapoja, joilla vaurastumista voi kokeilla. Yksi keino on menestyä yrittäjänä, ja kehittää esimerkiksi sovelluksen, jonka voi myydä kovalla rahalla. Se on kuitenkin epävarmaa ja hidasta.

Myös pörssinoteeratut rahastot, eli ETF:t, tai indeksirahastot ovat vaihtoehto, mutta sekin on pitkä polku.

Nordlund on itse kokenut parhaat onnistumiset asuntosijoittajana velkavivulla, myös siksi, että se on muuttanut hänen ajattelutapaansa: vaurastuminen on mahdollista myös itselle!

Nyt hänellä on rahastot matkustamiselle, autoille, lasten pesämunat, vuosilomat ja eläkesäästämiselle sekä useita sijoittamisen instrumentteja.

– Paras sijoitus on kuitenkin se, että aloitin, hän sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi