11.6.2019 klo 07:44
Uutinen

Kesäloma tuo hyvinvointia yrittäjille – “Jos työkyky hajoaa, ei oikein mitään jää jäljelle”

Yrittäjät ovat tunnettuja vähäisistä lomistaan, mutta kesälomaa kannattaisi pitää oman hyvinvoinnin ja työkyvyn takia. HNY Groupin tuoreet yrittäjät aikovat lomailla töiden mukaan – todennäköisesti vähintään kuukauden.

Keskikesä on hiljaista aikaa konsulttitöissä, joten HNY Groupin kolmen yrittäjän kesälomat painottuvat heinäkuuhun. Jos työt sallivat, Kati Haapakoski ja Anna Niemelä aloittavat lomansa juhannukselta. Elina Yrjölä suunnittelee pitävänsä lomaa ainakin heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.

– Työt hoidetaan, oli arki, pyhä tai heinäkuu, mutta kun töitä ei ole, ollaan huoleti vapaalla, Kati Haapakoski kiteyttää.

Kolmikko korostaa riittävän loman olevan tarpeen jaksamisen ja työkyvyn takia.

– Jos loman pitäminen tuntuu liian kalliilta, kannattaa pohtia, mikä on loman pitämättä jättämisen kustannus. Jos ajaa itsensä piippuun ja työkyky heikkenee, liiketoiminta kärsii varmasti, Elina Yrjölä tähdentää.

– Ja jos työkyky hajoaa, ei oikein mitään jää jäljelle, Anna Niemelä komppaa.

Yrittäjät sanovat ymmärtävänsä, että monilla on varmasti tilanteita, kun lomaa ei pysty pitämään. Jos kysyntäpiikki osuu kesään, ei tietenkään silloin kannata lomailla. Moni sanoo syyksi sen, että ei ole varaa palkata sijaista loman ajaksi.

– Jos ei kuitenkaan koskaan pysty pitämään lomaa, koska siihen ei ole varaa, on syytä ehkä tarkastella liiketoimintaa ja työtapoja. Voisiko jotain tehdä toisin? Yrjölä kysyy.

Naiset tunnistavat itsestäänkin kaikkivoivan työntekijän, joka uskoo olevansa lähes korvaamaton.

– Sitä on joskus hyvä kyseenalaistaa. Ellei voi olla töistä pois loman tai muun takia, koska tuntuu, ettei kukaan muu pysty hoitamaan hommia oikein, kannattaa ehkä hetki miettiä, mahtaako asia kuitenkaan olla niin, Yrjölä ehdottaa.

Yli 55 viikkotuntia altistaa uupumukseen

Työeläkeyhtiö Elon tekemän tutkimuksen mukaan yrittäjien pitkät työviikot vaarantavat työkyvyn. Kyselyyn vastanneista yrittäjistä yli 60 prosentin työkyky oli vaarantunut.

– Lähes kolmasosa yrittäjistä, joiden työkyky oli vaaravyöhykkeellä, kertoi tekevänsä vähintään 55-tuntista työviikkoa. Tutkimustiedon mukaan yli 55 viikkotuntia työskentelevillä on kohonnut riski masennukseen, kertoo Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Marjo Wallin.

61 prosenttia yli 55-tuntista työviikkoa tekevistä yrittäjistä kertoi kärsivänsä vähintään lievästä työuupumuksesta. Alle 55 tuntia työskentelevistä alle puolet kertoi kokevansa työuupumuksen oireita.

Wallinin mukaan ajoittainen suuri työmäärä ja kova kuormitus eivät ole vaarallisia, jos palautumiselle jää aikaa.

– Yrittäjien olisi hyvä pitää 2–3 viikkoa lomaa vuodessa, jos se vain on mahdollista, Wallin sanoo.

Vaarana on, jos yrittäjä ei huolehdi työkyvystään, että ennen pitkää yritystoiminta ja terveys kärsivät.

– Työhön palaaminen onnistuneesti voi olla hyvin haastavaa vakavan sairastumisen jälkeen. Pahimmassa tapauksessa yrittäjä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle.

Työn lomassa uimaan

HNY Groupin yrittäjät arvioivat toistaiseksi tehneensä alle 40 tunnin työviikkoa. Aloittavalla yrityksellä ei ole vielä niin paljon työtä, että koko kapasiteetti olisi käytössä.

Yrittäjän vapautta on myös mahdollisuus hälventää työnteon ja vapaa-ajan rajaa. Voi käydä vaikka päivällä jumpassa ja tehdä illalla pitempään töitä.

– Työnteon ja vapaa-ajan rajat voivat olla epäselvät. Saatan ajatella töitä esimerkiksi metsäkävelyllä, mutta käyttää joskus työpäivää johonkin muuhunkin kuin työhön, Kati Haapakoski kuvaa.

Nyt kolmikko työskentelee Allas Sea Poolin terassilla pohtien yrityksensä strategiaa. Työn lomassa he aikovat pulahtaa muutaman kerran uimaan.

– Jotkut haluavat selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välille. Itse ajattelen mieluummin, että on yksi elämä, jossa tehdään erilaisia asioita, muun muassa yritykseen liittyvää työtä. Toisaalta huomasin edellisen kerran yrittäjänä toimiessani, että välillä työt tuntuivat valuvan jokaiseen iltaan ja viikonvaihteeseen. Silloin kannattaa tietysti harkita jonkinlaista selkeää rajanvetoa, Yrjölä toteaa.

HNY Group on perustettu helmikuussa, ja toimisto tarjoaa liikkeenjohdon konsultointia muun muassa kasvuun, kehittämiseen ja muutoksen tekemiseen. Yrittäjät ilmoittavat tuotteekseen totuuden ja tavoitteekseen lisätä maailmaan ymmärrystä ja toivoa.

Haapakoskelle ja Niemelälle tämä on ensimmäinen oma yritys, Yrjölä taas myi ensimmäisen yrityksensä Journalistikoneen vuonna 2016 ja työskenteli sen jälkeen puolitoista vuotta ostajan palveluksessa.

Menesty yrittäjänä -verkkokyselyyn vastasi yhteensä 964 yrittäjää. Tutkimuksen toteutti työeläkeyhtiö Elon toimeksiannosta VIKTOR Work-Life Metrics Oy. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa.

Teksti ja kuva: Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi