Etsi

Emergency banner

Digi

Tarvitsetko 5G-liittymää? Asiantuntija antaa rehellisen mielipiteen: "Hitaampi vaihtoehto riittää"

Elisa käynnistää ensimmäisten 5G-puhelinten toimitukset ensi viikolla.

5G-liittymien myynti on jo käynnissä, vaikka päätelaitteita eli 5G-puhelimia ei ole juurikaan vielä saatavilla. Elisa käynnistää ensimmäisten 5G-puhelinten toimitukset asiakkaille ensi viikolla. Tuolloin myyntiin tulee ZTE Axon Pro.

Yrittäjäsanomat tutustui Elisan 5G-tarjontaan Helsingissä järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Yrityksille operaattoreilla on myynnissä 600 megatavun ja 1000 megatavun 5G-liittymiä. Elisan valikoimissa 600-megainen vaihtoehto maksaa 39,95 euroa kuukaudessa. Hintaero tämän hetken suosituimpaan 100 megatavun 4G-liittymään on 10 euroa kuukaudessa.

Ominaisuuksiltaan kuluttaja- ja yritysliittymien erot ovat pieniä.

– Yritysliittymissä pitää olla parempi etätyökäytettävyys, koska dataa liikkuu enemmän yrityksestä verkkoon päin. Tämä uplink-liikenne on huomioitava paremmin yritysliittymissä, yritysasiakkaista vastaava liiketoimintajohtaja Petteri Svensson kertoo. Hänen mukaansa 4G- ja 5G-liittymien hinnoittelumalli on samanlainen. Molempien hintaan kuuluvat myös puhelut ja viestit.

Pienyrittäjälle Svensson suosittelee 600-megaista liittymää. Esimerkiksi Helsingissä ei päästä juuri tätä nopeampiin yhteyksiin.

– Rehellisesti sanottuna pienyrittäjälle hitaampi liittymä on fiksuin tässä kohtaa, koska siellä missä on 5G-verkko, päästään 600 megaan.

Svensson muistuttaa, että 5G-liittymällä pääsee hyödyntämään nopeita 5G Ready -yhteyksiä, jotka toimivat 4G-verkon maksiminopeudella. Näiden yhteyksien peittoalue on tällä hetkellä selvästi suurempi kuin 5G-verkon.

Elisan 5G-verkko toimii tällä hetkellä Helsingin, Tampereen, Turun ja Jyväskylän keskusta-alueilla.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi