2.7.2019 klo 11:36
Uutinen

Kelit viilenivät, ilmalämpöpumppuyrittäjä hämmästyi: ”Tilauksia on kuukauden päähän”

Viime kesän helteillä syntynyt ilmalämpöpumppujen ostobuumi näyttää jatkuvan tänä kesänä, vaikka helteistä ei ole juuri nyt tietoa.

Pirkanmaalla toimivan Vahannan Sähköpalvelun yrittäjä Petteri Lammentaustalla riittää kiirettä. Asentajista osa viettää kesälomaa, mutta yrittäjä painaa pitkää päivää.

Himan yllättäen ailahteleva ja paikoin viileä sää ei ole verottanut viilentävien ilmalämpöpumppujen myyntiä.

– Myynti on kasvanut viime kesästä jonkun verran, vaikka sää on ollut viileämpi, Lammentausta vahvistaa.

Hän uskoo, että viime kesän helteet saivat ihmiset miettimään.

– Kysyntä oli viime kesänä yhtäkkiä niin raju, että laitteet ja asennustarvikkeet loppuivat heinäkuun kolmannella viikolla. Moni jäi ilman pumppua. Ehkä suomalaiset ovat sen verrna hitaita, että kysyntä alkoi viiveellä.

Lammentausta asensi koneita koko talven.

– Aikaisempina vuosina sellaista kiirettä ei ole ollut talviaikaan. Ei tässä juuri taukoa ole ollut. Yleensä ihmisillä ei ole jouluna liiemmin ilmalämpöpumppu mielessä mutta viime jouluna oli.

”Yksikin päivä voi muuttaa kysynnän”

Juhannuksen jälkeen kysyntä on hieman hiipunut, mutta silti Lammentaustalla on tilauksia sisällä kuukaudeksi eteenpäin.

– Tänä vuonna ollaan oltu ajoissa liikkeellä. Nyt jos joku soittaa, aletaan puhua elokuusta. Yksikin lämmin päivä voi lisätä kysyntää merkittävästi. Sateisena päivänä ei soita välttämättä kukaan.

Kysyntää on etenkin viilentämiseen tarkoitetuille pumpuille.

– Kaikissa meidän myymissä laitteissa on myös lämmitysominaisuus, mutta maahantuoja ei välttämättä anna lupaa lämmittää niillä pakkasella. Lisäksi monissa taloyhtiöissä on kielletty ilmalämpöpumppujen talviaikainen käyttö. Saatetaan pelätä laitteiden pitävän liian kovaa ääntä, vaikka kaikki uudet laitteet ovat varsin hiljaisia.

Ilmalämpöpumppujen hinnat ovat nousseet jonkin verran viime vuodesta. Syynä ovat markkinoille tulleet uudet, aikaisempaa viitisen prosenttia kalliimmat mallit.

– Asennustarvikkeiden hinnat ovat samalla tasolla eikä työn hinta ainakaan meillä ole noussut, Lammentausta sanoo.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi