Etsi

Tietoturva

Windowsin salasanat poistuvat – Jatkossa saatat tarvita mukana kulkevan turva-avaimen

Microsoft on siirtymässä asteittain pois perinteisten salasanojen käytöstä.

Microsoft on julkaissut uuden Windows 10 -testiversion, jossa perinteinen salasana korvataan tietoturvallisemmilla keinoilla.

Testiversion jakaminen on aloitettu Microsoftin Insider-ohjelmaan kuuluvilla käyttäjille. Yksi uudistuksista on niin sanottu salasanaton kirjautuminen, jossa salasanat korvataan muilla kirjautumismetodeilla. Tämä ominaisuus on sisällytetty osaan Insider-ohjelmaan kuuluvien Windows-testiversioita.

Käytännössä perinteinen salasana korvataan kasvontunnistusteknologialla, pin-koodilla, sormenjäljellä tai niin fyysisellä turva-avaimella. Kolme ensimmäistä tapaa ovat yleisesti käytössä uusissa älypuhelimissa.

Jälkimmäinen ei ole vielä kovin tuttu tapa tavallisille kuluttajille, sillä se on ollut käytössä lähinnä henkilöillä, joiden tietovuodoilla voi olla esimerkiksi poliittinen tai taloudellinen riski.

Fyysinen avain on mukana kannettava pieni laite, joka liitetään tietokoneen usb-porttiin. Turva-avaimen voi hankkia useimmista tietotekniikka-alan verkkokaupoista. Turva-avaimelta vaaditaan tuki ble-verkkoteknologialle (bluetooth low energy).

Turva-avaimen käyttöönoton jälkeen Windows-järjestelmään pääsee vain kyseisen laitteen avulla. Aikaisemmin muun muassa Google on kertonut tarjoavansa turva-avaimen käyttömahdollisuuden Gmail-käyttäjilleen.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi