Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Siivousalalla menestynyt Jenni Parpala paloi loppuun, nyt hän ei tee samaa virhettä: "Kesti kuukausia että pystyin avaamaan firman oven"

Kiffel Oy:n perustaja Jenni Parpala on valittu Vuoden uhkarohkeimmaksi yrittäjäksi. Hän on palannut hiljalleen töihin loppuunpalamisen jälkeen.

Kiffel Oy:n perustaja Jenni Parpala, 27, valittiin tänään Vuoden uhkarohkeimmaksi yrittäjäksi Suomi Areena -tapahtumassa Porissa. Kilpailun järjesti Suomen yrittäjien työttömyyskassa.

– Uhkarohkeus konkretisoitui viime kesänä, kun loppuunpalaminen iski. Siinä jouduin tekemään valinnan, että joko jatkan töitä ja pyrin pitämään firman pystyssä tai jään pois töistä ja otan sen riskin, että firmalla menee huonommin. Tärkeintä minulle oli ja on, että lapset saavat terveen äidin.

Vuonna 2013 perustettu Kiffel on siivousalan yritys, joka työllistää 15 ihmistä. Loppuunpalaminen vei Parpalan lopulta puolen vuoden sairauslomalle.

– Oli itselleni iso juttu, että elin niiden arvojen mukaan, mitkä olin itselleni asettanut. Kun aikanaan perustin Kiffelin, yrittäjyys oli minulle ainoa tapa olla töissä ja olla samaan aikaan sellainen äiti, jollainen halusin lapsilleni olla. Periaatteitani olivat, että viikonloput ovat vapaat, iltaisin ei tehdä töitä ja lomat vietetään lasten kanssa.

Sairausloma merkitsi Parpalalle ennen kaikkea sitä, että hän päätti laittaa perheensä ykköseksi.

– Täytyy myöntää, että aina en ole pystynyt noudattamaan periaatteitani esimerkiksi viikonloppuvapaista. 25-vuotiaana elin siinä uskossa, että kun tekee asioita nopeammin ja mahtavammin, niin silloin olet hyvä.

"Sormet syyhyävät mutta väsymys iskee nopeasti"

Parpala sanoo, ettei ole vielä palautunut loppuunpalamisesta.

– Kesti kolme kuukautta, että pystyin menemään firman ovesta sisälle. Kun pääsin töihin, huomasin, että kropalla ja mielellä kestää tosi kauan toipua loppuunpalamisesta. Haluaisi tehdä juttuja, sormet syyhyävät mutta väsymys tulee nopeasti. Itseään pitää kuunnella ja olla itselleen armollinen.

Parpalan mukaan on vaikea antaa neuvoja muille vastaavassa tilanteessa oleville.

– Varoitusmerkit ovat jokaiselle erilaiset. Harvoin loppuunpalamisessa on kyse siitä, että on oikeasti tehnyt liikaa töitä. Syyt juontavat usein lapsuuteen. Tärkeintä olisi huolehtia siitä, että jos pahin tapahtuu, yrityksen toiminta jatkuu ja velat lyhenevät.

Nyt Parpala voi paremmin. Hän on päättänyt, että seuraavan vuoden ajan firmaa ei kehitetä vaan se saa mennä eteenpäin omalla painollaan.

– Kun sain itseni kuntoon ja menin töihin, firma rupesi voimaan paremmin. Iso kiitos kuuluu työntekijöille ja asiakkaille, jotka kannattelivat firmaa eteenpäin viime syksynä.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi