Etsi

Emergency banner

Digi

Harkitsetko 5G-puhelimen ostoa? "Nopeudesta" vielä vähän hyötyä – voi olla 4G:tä hitaampi

Tähän mennessä vain Elisa on avannut 5G-verkon kuluttaja-asiakkaiden käyttöön.

5G-puhelinten aikakausi alkoi Suomessa virallisesti alkukesällä, kun ensimmäiset 5G-liittymät tulivat myyntiin. Samalla Elisa toi tarjolle ensimmäiset nopeita verkkoja tukevat älypuhelimet.

Uuden verkkoteknologian yleistymisen tiellä on vielä haasteita: 5G-puhelimia on vähän tarjolla, verkkojen nopeudet eivät yllä huippunopeuksiin ja 5G-verkon peittoalue pysynee suppeana vielä pitkään. Ainoastaan Elisa on avannut 5G-verkon kuluttaja-asiakkaille. DNA ja Telia odottavat.

5G:n nopeuksista pääsee nauttimaan Elisan verkossa Turun, Tampereen ja Jyväskylän keskustoissa. Myös Helsingin ydinkeskustassa verkko on käytössä, samoin Espoossa Karaportin ja Otaniemen alueilla.

Haasteena on ollut alkuvaiheessa se, ettei 5G-verkon nopeus ole yltänyt huippuvauhtiin. Ero 4G:n ja 5G:n välillä ei ole ollut kovinkaan suuri. Yli gigabitin huippunopeuksiin on päästy ainoastaan Turun keskustassa. Elisan 5G-verkot toimivat myös 4G-verkoissa niiden maksiminopeudella.

4G voi olla 5G:tä nopeampi

Mobiili.fi kertoo artikkelissaan, että Helsingissä 4G-verkossa voi tällä hetkellä päästä jopa 5G-verkkoa suurempiin latausnopeuksiin. 5G-verkon nopeudet ovat jääneet varsin vaatimattomiksi, 100-200 megabitin välille.

Mobiili arvioi artikkelissaan, että vielä tällä hetkellä 5G-yhteydet eivät vaikuta Suomessa kovin hyödyllisiltä. Jo lähitulevaisuudessa nopeille yhteyksille on todennäköisesti käyttöä, kun 4K-tarkkuus yleistyy videoissa ja yhä korkeammalla resoluutiolla kuvattujen videoiden lataaminen verkon yli lisääntyy. 5G:n kysynnän odotetaan kasvavan myös lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden sovellusten kasvattessa suosiotaan. 

Merkittävä hidaste 5G:n yleistymiselle on tarjolla olevien älypuhelinten määrä. Tällä hetkellä 5G-puhelimia on myynnissä kolme eri mallia kolmelta valmistajalta: Huaweilta, ZTE:ltä ja OnePlussalta. Ne kaikki ovat noin 900 euron hintaisia laitteita. Haasteena on lisäksi se, että tämän hetken 5G-puhelin ei välttämättä tue kaikkien operaattorien 5G-verkkoja. Tämän takia osa operaattoreista jatkaa edelleen verkon testauksia.

Ostaja joutuu pulittamaan tällä hetkellä 5G-ominaisuudesta merkittävän lisähinnan. Esimerkiksi OnePlus 7 Pro 5G on muutoin identtinen 4G-version kanssa. 5G-tuesta joutuu maksamaan 150 euron lisähinnan.

Mobiili.fi arvioi artikkelissaan, että ensi vuoden aikana 5G-tuki laajenee myös keskihintaisiin älypuhelimiin. Apple ottanee 5G:n käyttöön vasta ensi vuonna esiteltävässä iPhonessaan.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi