Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Raha

Varaudu siihen, ettei yrityksen perustamisilmoitus onnistu sähköisesti – PRH myöntää: "Kritiikkiä tullut"

Patentti- ja rekisterihallitus on saanut viime aikoina palautetta sähköiseen yrityksen perustamiseen liittyvistä puutteista.

Sähköinen perustaminen ei ole ollut heinäkuun alusta lähtien käytössä silloin, kun yritys perustetaan osakepääomalla.

– Tässä on syynä se, että osakeyhtiölain muutos tuli nopeasti ja meidän piti tehdä tietojärjestelmäämme tarvittavat muutokset, jotta perustamisilmoitus onnistuu ilman osakepääomaa. Asiointipalveluun tehtiin muutokset ja prosessista tuli yksivaiheinen. Emme ole ehtineet tässä aikataulussa rakentaa toista putkea, jossa osakepääoma olisi mukana, PRH:n rekisteripäällikkö Lalli Knuutila selvittää.

Knuutila myöntää, että asiasta on tullut jonkin verran kriittistä palautetta PRH:lle.

Heinäkuun alussa voimaan astunut lakimuutos poisti osakepääomavaatimuksen. Knuutilan mukaan PRH:ssä oletettiin, että jatkossa suurin osa ilmoituksista tehdään ilman osakepääomaa.

– Näin tapahtuikin. Lakimuutoksen jälkeen osakeyhtiöitä on perustettu sähköisesti 1819 kappaletta. Viime vuoden heinäkuussa niitä perustettiin runsaat 500.

Tahti on jatkunut kiivaana, sillä elokuun aikana on ehditty perustaa sähköisesti jo noin 900 osakeyhtiötä.

– Paperi-ilmoituksilla perustettuja oli heinäkuussa 426 kappaletta. Niissä osassa on ollut mukana osakepääoma.

Osakepääoman kanssa perustaminen on sähköistä ilmoittamista monimutkaisempi prosessi myös siksi, että ilmoituksen mukana on toimitettava hallituksen vakuutus ja tilintarkastajan todistus osakepääoman maksamisesta. Jos todistusta ei ole, ilmoittajan on lähetettävä kuitti maksusta.

Knuutilan mukaan PRH seuraa tilannetta tämän vuoden.

– Katsomme, miten ilmoitusmäärät asettuvat ja miten paljon niitä tulee mitäkin kanavaa pitkin.

"Ei suurempaa ruuhkaa"

Heinäkuun muutos ei ole Knuutilan mukaan aiheuttanut ongelmia PRH:n käsittelyaikatauluihin. 

– Meillä ei ole ollut kesällä isompaa ruuhkaa. Osakeyhtiöiden perustamisten määrä kasvoi valtavasti heinäkuussa, mutta saimme silti koko potin hoidettua. Tällä hetkellä vanhimmat perustamiset sähköisessä kanavassa on vastaanotettu eilen. Nämä etenevät rekisteriin käytännössä 1-2 päivässä. Olemme pyrkineet priorisoimaan nämä, koska yrityksillä on yleensä tarve saada asiat nopeasti eteenpäin.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi