2.9.2019 klo 17:58
Uutinen

Kokeilussa Samsungin uusin huippupuhelin: Tehokkuus tietokoneen tasoa, käytettävyydessä pieniä puutteita

Samsung Galaxy Note10 komeilee teknisisllä ominaisuuksillaan ja vaikuttavalla suorituskyvyllä. Ajoittaiset hankaluudet puhelimen käytettävyydessä laskevat hieman arvosanaa.

Samsungin Galaxy Note -sarja on noussut viime vuosina valmistajan huippupuhelimeksi yhdessä Galaxy S-sarjan kanssa. Galaxy Note 10 tuli Suomessa kauppojen hyllyille 23. elokuuta. Tarjolla on ensimmäistä kertaa kaksi näyttökokoa: 6,3-tuumainen perusmalli ja 6,8-tuumainen Galaxy Note10+.

Kahdeksan gigatavun keskusmuistilla ja 256 gigan tallennusmuistilla varustettu Note 10 maksaa Suomessa euron vaille 1000 euroa. Plus-version hinta 256 gigan tallennusmuistilla on 1149 euroa ja 512 gigan muistilla 1249 euroa. Note+ tarjoaa käyttäjälle peräti 12 gigan keskusmuistin.

Siinä missä yli tuhannen euron hintalappu oli muutama vuosi sitten lähinnä kauhistelun aihe, nykyisin Applen ja Samsungin huippupuhelinten hinnat ovat vakiintuneet tuhannen euron ”paremmalle” puolelle.

Uusia ominaisuuksia kosketuskynässä

Teknisesti uutuus-Noten yksi parhaista ominaisuuksista on erittäin tarkka ja kirkas kosketusnäyttö. Aikaisempaan malliversioon verrattuna se on korkeampi. Näyttö kiertää tyylikkäästi etukameran samaan tapaan kuin Galaxy S10 -mallissa. Testissä olleen välkehtivän Aura Glow -erikoisvärin mahdollistaa takakannen käyttämisen jopa peilinä.

Kuten aikaisemmat Notet, kymppiversio erottuu useimmista älypuhelimista kosketuskynällä. Tällä kertaa kosketuskynään on lisätty mahdollisuus ”komentaa” puhelinta ilmakomennoilla, koskettamatta näytön pintaa. Kynän kiepautuksilla ilmassa voi muun muassa zoomata kameralla ulos ja sisään. Käytännössä muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen palaa mieluusti käyttämään kameraa totutulla tavalla ja kynää kynänä. Edellisestä Notesta tuttu toiminnallisuus valokuvan ottamisesta kynän napin painalluksella on kuitenkin kätevä, samoin vaihto etu- ja takakameran välillä kynän napin tuplapainalluksella.

Sormi ei aina löydä tunnistimelle

Galaxy Note10:n käyttö yhdellä kädellä vaatii totuttelua. Vasemmalla kädellä käyttö luonnistuu kohtalaisen hyvin, mutta oikealla kädellä haasteita on enemmän. Yksi arkipäiväiseen käyttöön vaikuttavista muutoksista on sormenjälkitunnistimen siirto laitteen takaa näytön alle. Kyseessä on valmistajien suosima trendi, jolla laitteen etuosasta saadaan varattua enemmän pinta-alaa näytölle. Ratkaisun ongelmana on, että sensori lukee sormenjäljen vain kohtuullisen pieneltä alueelta, eikä sormi aina hakeudu automaattisesti oikeaan kohtaan. Tällaista ongelmaa ei odottaisi yli tuhannen euron puhelimelta, varsinkin kun monessa edullisemmassa älypuhelimessa sormenjälkitunnistus on paremmin toteutettu.

Note10:n käytössä saattaa törmätä tämän tästä virhepainalluksiin. Laitteen näyttö on reunasta hieman kaareva, jolloin peukalon kurkotus näytön yläkulmaan johtaa helposti virhekosketukseen ja väärän toiminnon aktivoimiseen.

Galaxy Note 10+ -mallin parasta antia näytön ohella on suorittimen nopeus sekä laadukas kamerajärjestelmä. Käyttäjä voi valita pääkameran lisäksi ultralaajakulmakameran tai telekameran. Videokuvaukseen on lisätty mahdollisuus niin kutsutun bokeh-efektin käyttämiseen.

Aktiivisia musiikin kuuntelijoita saattaa harmittaa se, että Samsung on poistanut Notesta 3,5 millin kuulokeliitännän. Musiikin kuuntelua voi kuitenkin jatkaa pian akun loppumisen jälkeenkin, sillä Galaxy Note 10:n pikalataus on aikaisempaa nopeampi. Puhelimen mukana toimitetaan 25 watin laturi, jonka ansiosta 4 300 milliampeeritunnin akku täyttyy puolessa tunnissa noin 65 prosenttiin maksimista. Käyttäjä voi ostaa lisävarusteena myytävän 45 watin laturin, jolla lataaminen käy vielä hieman vikkelämmin.

Kuvat: Pauli Reinikainen / valmistaja

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi