Etsi

Innovaatiot

Maailman ensimmäinen robottibussi otetaan käyttöön Espoossa

Suomalainen robotiikka- ja ohjelmistoyritys Sensible 4 tuo liikenteeseen maailman ensimmäisen kaikkiin sääolosuhteisiin soveltuvan itseajavan GACHA-robottibussin.

Bussi tuodaan liikenteeseen yhteistyössä Sensible 4:n, Espoon kaupungin ja Nokian kanssa. Kaikille käyttäjille avoin pilotti käynnistyy 10. syyskuuta Nokian kampuksella Espoon Kerassa.

GACHA-bussi palvelee alueen liikkujia kolmena päivänä viikossa, tiistaista torstaihin kello 10-14 välisenä aikana. Tällöin kaikilla halukkailla on mahdollisuus hypätä GACHA:n kyytiin ja kokea robottibussin kyyti avoimessa tieympäristössä. Lähdöt tapahtuvat Karaportti 3:n edustalta. Noin 1,5 kilometrin pituisen lenkin toinen pää on Keran juna-aseman tuntumassa. Kyyti on maksuton. 

Sensible 4:n paikannusteknologia mahdollistaa robottibussien ympärivuotisen käytön myös Suomen sääolosuhteissa. Tähän saakka sade, sumu tai lumisade ovat estäneet itseajavia autoja toimimasta, koska ne eivät ole tunnistaneet tiemerkintöjä. Sensible 4 on kehittänyt teknologian, joka perustuu pitkään tutkimustyöhön Suomen vaihtelevissa olosuhteissa.

Espoon kaupungin tavoitteena on saada robottibussi pysyvään liikenteeseen vuoteen 2021 mennessä. Sensible 4 on tehnyt GACHA:n yhteistyössä kuuluisan japanilaisen designyhtiö MUJI:n kanssa. Bussi esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle Helsingissä maaliskuussa 2019. Espoon lisäksi GACHA tulee pilottikäyttöön vuoden 2019 aikana ainakin Hämeenlinnassa ja Vantaalla.

Kuva: Sensible 4

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi