Etsi

Puheenaihe

Katri Kulmuni nosti esiin paikallisen sopimisen: "On selvää, että joustavuutta tarvitaan lisää"

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni puolustaa paikallisen sopimisen lisäämistä.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) kommentoi Suomen talouden tilaa ja paikallista sopimista Pk-yritysbarometrin julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

– Paikallista sopimista on lisättävä, työmarkkinajärjestelmän täytyy toimia, hän kiteytti.

Kysyttäessä, miten hallitus aikoo lisätä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia, Kulmunin vastaus jäi hieman epäselväksi.

– Hallituksella on tärkeä tehtävä nostaa työllisyystilanteen parantaminen esiin budjettiriihessä. On selvää, että joustavuutta tarvitaan lisää, jotta pystytään vastaamaan työelämän haasteisiin.

Kulmuni muistutti tilaisuudessa kansainvälisestä talouden epävarmuudesta, joka näkyy luonnollisesti myös Suomessa. Epävarmuutta aiheuttaa Kulmunin mukaan etenkin Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppakiista.

– Isojen kansainvälisten kysymysten äärellä moni kotimainen yrittäjä miettii, uskaltaako työllistää ja investoida. Siksi on tärkeää, että Suomessa tehdään kansallisesti vahvoja toimia sen suhteen, että työllisyys kasvaa ja yrittäjyyden edellytykset paranevat, Kulmuni totesi.

Pk-barometrin tuloksista Kulmuni nosti esille laskeneen investointihalukkuuden.

– On erittäin vakava viesti, jos Suomessa kotimaiset yrittäjät eivät uskalla investoida. Huonoihin aikoihin on pystyttävä varautumaan. Olen huolissani tilastoista, joiden mukaan suomalaiset yritykset eivät kasva samaa tahtia kuin yritykset maailmalla. Tämä ongelma täytyy ratkaista.

"Moni yrittäjä epävarmuuden sumussa"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on huolestunut Suomen talouden kasvun hiipumisen aiheuttamasta epävarmuudesta pk-yrittäjien keskuudessa.

– Pk-yritysbarometri asettuu hyvin talouskuvaan, jota leimaa yksi sana: epävarmuus. Kuten barometri osoittaa, moni yrittäjä pohtii epävarmuuden sumussa, uskallanko työllistää ja investoida. On siksi odotettua, että työllisyys ei ole enää vahvistunut.

Pentikäinen odottaa hallitukselta toimia julkisen talouden tasapainottamiseksi.

– Holtiton julkisten menojen lisääminen olisi vastuutonta. Toiseksi tarvitaan toimia, jotka lisäävät työn tarjontaa ja kysyntää. Pitää olla rohkeutta uudistaa työttömyys- ja sosiaaliturvaa sekä avata ovia ulkomaiselle työvoimalle. Erityisen tärkeää on lisätä työelämän sääntelyn joustavuutta ja paikallista sopimista.

– Toivon, että yritysten viesti kuullaan hallituksessa ja työmarkkinajärjestöissä, ja tehdään niin lainsäädännössä kuin sopimuksissa rakenteellisia uudistuksia, jotka lisäävät työpaikoilla sopimisen liikkumatilaa ja mahdollistavat sen, että yrittäjä ja työntekijät voivat yhdessä sopien rakentaa oman yrityksensä menestyksen tien, Pentikäinen jatkaa.

Hän pitää hallitusohjelman kulmakiveksi asetettua työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin oikeana tavoitteena.

– Sen saavuttaminen on olennaista julkisen talouden kestävyyden vuoksi. Se on haastava, mutta myös mahdollinen tavoite.

Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi