Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Riitta Peltonen palkittiin valtakunnallisella Vuoden Yrittäjänainen -palkinnolla – "Olemme pystyneet luomaan alalle uutta"

Riitta Peltonen perusti kehitysvammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä palvelevan hoivakodin Sofia-tyttärensä innoittamana. Lauantaina hänet palkittiin valtakunnallisella Yrittäjänainen -palkinnolla

Suomen Yrittäjänaiset on valinnut vuoden 2019 valtakunnalliseksi Yrittäjänaiseksi nokialaisen hoivakotiyrittäjän Riitta Peltosen.

Vuoden Yrittäjänaisen palkinto myönnetään yrittäjälle, joka on tehnyt esimerkillistä ja uraauurtavaa työtä oman yrityksensä ja alansa kehittäjänä. Keskeisiä kriteerejä ovat myös kannattavasti ja menestyksellisesti hoidettu, terve ja hyvämaineinen yritys, näyttö erityisestä suunnitelmallisuudesta ja luovuudesta sekä positiivinen vaikutus paikkakunnan työllisyyteen tai palvelusektoriin.

– Tämä tuntuu uskomattomalta. Olen kiitollinen ja ylpeä palkinnosta – ehkä erityisesti siitä syystä, ettei hoiva-ala yleisesti ole ollut viime aikoina mitenkään positiivisessa maineessa. On hienoa, että olemme pystyneet luomaan alalle uutta. Palkinnosta olen sitä mieltä, että ihan jokainen yrittäjä olisi palkinnon arvoinen, sillä yrittäminen Suomessa ei todellakaan ole helppoa, Peltonen sanoo.

Vuonna 2010 perustettu Sofiakylä palvelee kehitysvammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä. Siihen kuuluvat tuettua ja tehostettua palveluasumista sekä tilapäishoitoa tarjoavat Sofiakylä ja Sofiantähti sekä päivä- ja työtoimintaa tarjoava SoffariKlubi. Innoittajana Sofiakylän perustamiseen on ollut Riitta Peltosen kehitysvammainen Sofia-tytär.

– Pyörittelin Sofiakylän ideaa pitkään, koska apua Sofian kanssa oli alussa vaikea saada ja tukiverkostoa oli tuskin nimeksikään. Halusin perustaa lämminhenkisen hoivakodin, josta tulisi Sofialle ja kaltaisilleen turvallinen koti täynnä elämää ja vanhemmille paikka, josta kysyä apua ja neuvoa, Peltonen kertoo.

Tavoite oli myös avata kehitysvammaisten elämää ja auttaa heitä tulemaan luonnolliseksi osaksi nyky-yhteiskuntaa, poistaa ihmisten pelkoja ja ennakkoluuloja ja lisätä avarakatseisuutta. Halu auttaa ja tehdä hoivaa aidosti asiakaslähtöisesti olivat Peltoselle liikkeellepanevia voimia.

Peltonen omistaa Sofiakylästä 51 prosenttia ja hoiva- ja hyvinvointiliiketoiminnan ja -palveluiden kehittämiseen keskittynyt HoviKoti loput.

– Sofiakylä on rakennettu omaishoitajan toiveisiin, kokemuksiin ja tarpeisiin perustuen. HoviKodilta on tullut suuri apu hoiva-alan osaamiseen ja toiminnan tukemiseen. Ilman heitä tuskin olisin näin pitkällä, Peltonen sanoo.

Kiitosta sitkeydestä ja periksiantamattomuudesta

Sofiakylä on kasvanut toiminta-aikanaan merkittävästi, ja se työllistää nyt 50 vakituista ja 25 osa-aikaista työntekijää. Yrityksellä on myös yhteiskunnallista merkitystä, ja Peltosta on pyydetty puhumaan Sofiakylän ideasta ulkomaita myöten.

Vuoden Yrittäjänainen -kilpailun tuomaristo kiitti Peltosta sitkeydestä, yritteliäisyydestä ja periksiantamattomuudesta. Tuomariston mukaan hän on uudistanut toimialaa ja kehittänyt toimivia innovaatioita. Sofiakylän tavoitteena on paitsi olla osa perheiden tukiverkostoa myös toteuttaa asiakkaidensa haaveita. Jo toteutuneita unelmia ovat muun muassa risteilyt, konsertit, pelaajavierailut ja itsenäisyyspäivätanssit.

– Arvojamme ovat avoimuus, arvostus ja rohkeus. Avoimuutta luo sosiaalisen median aktiivinen hyödyntäminen, omaisilla on omat avaimet ja toiminta on niin avointa kuin se salassapitovelvollisuuden puitteissa on mahdollista. Arvostus tulee siitä, että arvostamme toisiamme juuri sellaisina kuin olemme. Tämä koskee asiakkaiden lisäksi myös työkavereita. Rohkeus on tehdä asioita eri tavalla kuin hoiva-alalla on ehkä totuttu. Meillä ei sanota uudelle idealle ensimmäisenä 'ei' vaan pyritään aina kokeilemaan kaikkea, Peltonen kertoo.

Peltosen tarinasta ilmestyi tänä vuonna Janita Virtasen kirjoittama ja Bazar Kustannuksen kustantama kirja Sydän oikealla puolella. Peltoseen saatiin tutustua myös Arman Alizadin Pohjantähden alla -ohjelman syyskuun jaksossa, joka kuvattiin Sofiakylässä.

Vuoden valtakunnallinen Yrittäjänainen palkittiin Jyväskylässä järjestetyillä valtakunnallisilla liittokokouspäivillä. Palkinnon myöntävät Suomen Yrittäjänaiset sekä LähiTapiola-ryhmä ja Työeläkeyhtiö Elo.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi