Etsi

Emergency banner

Verotus

Huomasitko tämän? Varainsiirtoveron maksaminen muuttuu marraskuun alussa

Jatkossa henkilöasiakkaat ja yhtiöt voivat ilmoittaa ja maksaa varainsiirtoveron OmaVero-palvelussa.

Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuvat marraskuun alussa. Varainsiirtoveron prosentit ja veron laskeminen säilyvät ennallaan, mutta jatkossa henkilöasiakkaat ja yhtiöt voivat ilmoittaa ja maksaa varainsiirtoveron OmaVero-palvelussa.

– Jatkossa maksamisessa käytetään asiakaskohtaista varainsiirtoveron viitettä, eli viitenumero kannattaa selvittää ennen kaupantekotilaisuutta. Todistus varainsiirtoveron suorittamisesta voidaan tulostaa joko OmaVerosta tai toimittaa postitse eli jatkossa ei enää haeta leimoja ilmoitukseen Verohallinnon asiointipisteestä, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Sanna Linna-Aro selvittää.

Maksun voi tehdä joko OmaVero-palvelussa tai omassa verkkopankissa.

Isoin muutos on se, että jatkossa jokaisen ostajan on annettava oma ilmoituksensa ja maksettava oma osuutensa. Aikaisemmin tämä onnistui yhdellä ilmoituksella.

– Ilmoituksen myöhästymisestä ja laiminlyönneistä seuraa sanktioita. Lisäksi varainsiirtoveron maksua ei katsota suoritetuksi, mikäli ilmoitusta ei ole annettu, Linna-Aro huomauttaa.

Verohallinnon palveluissa on katko 1.–8. marraskuuta tietojärjestelmän päivityksen vuoksi. Verottajan mukaan sekä varainsiirtoveroilmoitus että veron maksu kannattaa hoitaa joko ennen katkoa nykyisellä tavalla tai vasta katkon jälkeen uudella tavalla. Palvelukatkon aikana tulleet maksut ja ilmoitukset käsitellään, mutta niissä voi olla viivettä.

Asiakaskohtaisen varainsiirtoveron viitenumeron saa katkoksen jälkeen joko OmaVerosta tai puhelimitse verottajalta.

Varainsiirtoverotodistus tarvitaan yleensä esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijälle. Todistuksen saa vasta, kun sekä varainsiirtoveroilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa. Verottaja muistuttaa, että myös kiinteistön kaupasta on annettava varainsiirtoveroilmoitus, kun kaupat on tehty 1.11. tai sen jälkeen. Kiinteistökaupasta varainsiirtoveroilmoituksen antaa ostaja, vaikka kaupat olisi tehty kiinteistönvälittäjän välityksellä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi