Etsi

Yksinyrittäjä

Tiesitkö tämän yksinyrittäjistä?

Yksinyrittäjien määrä on kasvanut huomattavasti Suomessa 2000-luvulla. Vuosituhannen alussa heitä oli 123 000, nyt yksinyrittäjiä on jo 182 000.

– Suomalaisen yrittäjyyden, koko suomalaisen työelämän merkittävin muutos tällä vuosituhannella liittyy yksinyrittäjiin, sanoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

Valtakunnalliset vuoden yksinyrittäjä -palkinnot jaettiin yrittäjäpäivillä Lahdessa reilu viikko sitten ensimmäistä kertaa.

Palkinnon saivat it-palvelujohtamiseen erikoistunut Jaakko Marin sekä itseään digiajan Kylli-tädiksi kuvaileva livekuvittaja Linda Saukko-Rauta.

– Yksi arvokkaimmista tavoista luoda työtä on työllistää itsensä, Jyrki Mäkynen toteaa.

Suomessa yksinyrittäjiä Pohjoismaista eniten  

Yksinyrittäjien osuus työllisyydestä on Suomessa suurempi kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa osuus on OECD:n tilastojen mukaan 13,2 %, Ruotsissa 9,6%, Tanskassa 8,1% ja Norjassa 6,5%.

EU-maiden keskiarvo yksinyrittäjien osuudesta työllisyydessä on 14,7%. Keskiarvoa nostavat Italia (22,9%) Kreikka (33,5%), joissa yksinyrittäjien määrä on huomattavasti suurempi kuin muissa euroalueen maissa.

Työllistämiseen apua

Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan monet yksinyrittäjistä päättävät tietoisesti, että työllistävät vain itsensä. Moni yksinyrittäjä kuitenkin pohtii työllistämistä.

– Silloin jos yksinyrittäjä päättää ylittää työllistämisen kynnyksen, on tärkeää, että rekrytoinnin taustaksi ja tueksi on olemassa tietoa, jotta palkkaaminen olisi helpompaa, sanoo Jyrki Mäkynen ja viittaa Suomen Yrittäjien julkaisemaan oppaaseen, missä neuvotaan ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa.

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimmistä päätöksistä. Se on sekä suuri mahdollisuus että vastuu. Siksi tarjoamme siihenkin tukea, Mäkynen toteaa.

Yksinyrittäjät hallitusohjelmassakin

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen muistuttaa, että hallituskin on ohjelmassaan luvannut parantaa yksinyrittäjien asemaa. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että ”yksinyrittäjän riskiä palkata ensimmäinen työntekijä madalletaan luomalla hallinnoltaan mahdollisimman kevyt tuki ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.”

– Tämä rekrytukikokeilu kannattaisi toteuttaa hieman laajempana kuin ainoastaan ensimmäisen työntekijän palkkausta koskien. Kokeilua kannattaisi harkita siten, että rekrytuki olisi käytössä yksinyrittäjien lisäksi myös 2–3 henkeä työllistäville yrityksille esimerkiksi portaittain alenevana.

– Työllistämiskynnyksen ylittämiseen kannattaa panostaa näinkin, mutta se ei poista sitä perimmäistä ja vaikuttavinta tavoitettamme, että palkkaamisen riskiä pienennetään joustavoittamalla työlainsäädäntöä ja lisäämällä mahdollisuuksia aitoon työpaikalla tapahtuvaan sopimiseen, Jyrki Mäkynen toteaa.

Yksinyrittäjät numeroina

  •  48% yksinyrittäjistä tienaa alle 2000€ kuukaudessa
  • Noin joka neljäs tekee töitä yli 50 tuntia viikossa
  • 90 % alle 35-vuotiaista yksinyrittäjistä haluaa kasvattaa yritystään
  • Joka viides yksinyrittäjä-äiti jätti perhevapaat kokonaan käyttämättä
  • Yksinyrittäjien yleisin yritysmuoto on toiminimi, mutta osakeyhtiöiden osuus nousee
  • Yli 50%:lla yksinyrittäjistä on ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto

Lähde: Suomen Yrittäjien kysely yksinyrittäjille, noin 1900 vastaajaa

 

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi