Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Omistajanvaihdosasiantuntija Kjell Nydahl: "Yrityskaupan hetkellä kaiken pitää olla tiptop!"

Yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK:ista on palkittu Vuoden 2019 omistajanvaihdosasiantuntijana. Palkinto jaettiin Omistajanvaihdoskonferenssissa 2019 Helsingissä. 

Omistajanvaihdosasiantuntijan valinnalla halutaan kiinnittää huomiota mikro- ja pk-yritysmarkkinoihin ja niiden kehittämiseen. Vuoden omistajanvaihdosasiantuntija nimettiin nyt yhdeksännen kerran.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kertoi Nydahlin edesauttaneen omistajanvaihdoksia koko Pohjanmaan alueella. Nydahlin työ on ollut myös valtakunnallisesti merkityksellisestä muun muassa kaksikielisen materiaalin tuottamisessa.

Nydahl tiimeineen on tuottanut muun muassa Aloita ajoissa –omistajanvaihdosoppaan ja muuta materiaalia helpottamaan yrittäjien arkea

– Omistajanvaihdosten edistäminen on ollut helppoa VASEKilla, sillä huolehdimme yrityksistä koko niiden elinkaaren ajan. Usein käy niin, että saan olla apuna perustamassa yritystä, kehittämässä sitä eri vaiheissa ja myös tukena omistajanvaihdoksessa, Nydahl toteaa.

Hänen mukaansa Vasekin tilanne on hyvä myös siksi, että hallitus ja omistajat ovat ymmärtäneet asian tärkeyden. Siksi toiminnan kehittämiselle on järjestetty aikaa. 

Omistajanvaihdosfoorumissa Nydahlilta pyydettiin neuvoja yrityskaupan myyjä- ja ostajaosapuolelle. Myyjää hän muistutti realistisesta hinnan määrittelystä sekä henkilöstön huomioimisesta prosessissa. Työntekijöiden tärkeyttä ei pidä unohtaa. 

Hän muistutti myös siitä, että ostaja katsoo aina historiaa.

– Miten kolme viimeistä vuotta on mennyt? Jos yritys on tuottanut, Finnvera ja pankit tulevat mukaan kyllä. Jos yrittäjä lähtee Thaimaaseen talvella ja pitää pitkät kesälomat kesälomat pitenevät, se alkaa näkyä liikevaihdossa. Jos ei tee investointeja, uusi omistaja joutuu maksamaan ne ja se näkyy ostohinnassa. Kaiken pitäisi olla tiptop, Nydahl sanoo.

Omistajanvaihdosfoorumi on Suomen Yrittäjien hallinnoiman omistajanvaihdoshankeen ohjausryhmä. Sen jäseniä ovat työ- ja elinkeinoministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Perheyritysten liitto, Finnvera, Business Finland, Finnvera, Deloitte, Nordea, Danske Bank, Suomen Yrityskaupat, Suomen Uusyrityskeskukset, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt, Suomen Yrityskummit, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan-Lahden Teknillinen Yliopisto. 

 

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi