Etsi

Yrittäjyys

Gubbe-palvelun perustajat: Autamme ikäihmisiä asumaan pidempään omassa kodissaan

Gubbe on palvelu, joka yhdistää ikäihmiset ja heidän perheensä nuoriin, pääasiassa lukio-opiskelijoihin. Palvelu tuo yhteen kerrallaan yhden nuoren ja yhden ikäihmisen. 

– Nuori käy ikäihmisen luona auttaen tätä arjen askareissa, kaupassa käynnissä, siivoustöissä, oikeastaan kaikessa missä ikäihminen tarvitsee apua, yrityksen perustajiin kuuluva Sandra Lounamaa selvittää. 

Keskimäärin käyntejä on kerran viikossa ja yksi visiitti kestää kaksi tuntia. Käynnin anti raportoidaan älypuhelinsovellukseen. Siihen kirjataan myös, mitä nuori ja ikäihminen tekivät ja mikä oli henkilön vointi. 

– Tämä tieto lähtee omaisille. Gubben käyttäjille on tyypillistä, että omaiset asuvat eri paikkakunnilla eivätkä sen takia pääse vierailemaan omaisensa luona niin usein kuin haluaisivat. Meidän ajatuksenamme on tuoda heille lisäapu, jonka kautta perhe löytää uuden luottohenkilön, joka auttaa säännöllisesti. Samalla nuori saa merkityksellisen työpaikan ja lisätuloja opintojen oheen, Lounamaa jatkaa. 

Gubben toiminnassa mukana olevien nuorten alaikäraja on 16 vuotta. Yläikärajaa ei ole. 

– Toki vanhemmatkin ihmiset voivat hakea mukaan auttamaan. Brändimme on kuitenkin vedonnut ennen kaikkea nuoriin. Viestimme on levinnyt sosiaalisessa mediassa, etenkin korkeakouluissa. 

Lounamaa vertaa palveluaan Woltin ja Freskan kaltaisiin alustatalousyrityksiin. Hänen mukaansa vanhusten hoidossa on kysyntää ennaltaehkäisevälle toiminnalle. 

– Kunnat tarjoavat välttämätöntä apua. Meidän pääviestimme on auttaa ikäihmisiä asumaan nykyistä pidempään omassa kodissaan. Parhaimmassa tapauksessa pystymme siirtämään hoivakotiasumiseen lähtöä. 

Gubbe-nuorille maksetaan palkkaa, josta lohkaistaan komissio ylläpitäjälle palvelun hallinnoinnista ja ylläpitokuluista. Toistaiseksi Gubbe ei tee voittoa. 

Toimintaa on tällä hetkellä ympäri Suomea yli 30:ssa kaupungissa. 

Pauli Reinikainen 

 

  

GUBBE

Mitä: Ikäihmisille seuraa tarjoava alusta

Kuka: Perustajat Sanda Lounamaa ja Meri-Tuuli Laaksonen 

Perustettu: 2018 

Kotipaikka: Espoo ja Turku 

Mitä seuraavaksi: Tavoitteena skaalata toimintaa niin, että pääsemme auttamaan yli 10 000 ikäihmistä seuraavan kolmen vuoden sisällä.