Etsi

Yksinyrittäjä

Yli 45 vuotta kukkia myynyt Maija taistelee marketteja vastaan: "Kunnia-asiani on olla myymättä sitomatonta kimppua"

Helsinkiläinen Maija Kiiski sinnittelee isojen markettien puristuksessa. Pienellä kukkakioskilla on oma valttikorttinsa.

Helsingin Uutiset kertoo 68-vuotiaasta yksinyrittäjästä Maija Kiiskestä, joka sinnittelee kukkakioskiyrittäjänä Helsingissä. Kaupungissa on vielä joitakin pieniä kioskeja, jotka keskittyvät kukkien myyntiin. Samaan aikaan isot marketit ovat vallanneet alaa myös kukkakauppoina, mikä on vienyt jalansijaa Kiisken kaltaisilta yrittäjiltä.

– Kilpailu on melkoisen kovaa ja moni kukkakioskin pitäjä on joutunut vuosien varrella lopettamaan, Kiiski kertoo Helsingin Uutisille. Hän emännöi Sallakukka-kioskiaan Helsingin Mellunmäen kaupunginosassa.

Kiisken mukaan ongelmana on erityisesti se, että isot marketit ostavat tukusta isoja määriä kukkia. Sen takia ne pystyvät myymään tuotteita pieniä kioskeja edullisempaan hintaan. Kiiski on yrittänyt taistella asiakkaista keskittymällä palvelun tasoon ja kukkien laatuun.

– Minä olen pitänyt kunnia-asianani sitä, etten myy asiakkaille sitomatonta kukkakimppua. En halua, että he saavat vain jonkun kasan kukkia, vaan kunnolla sidotun kimpun, hän kertoo haastattelussa.

Yksi ratkaisu voisi olla muutto marketin katon alle, mutta tähän Kiiski ei ole halunnut lähteä. Hän on pitänyt kioskia samassa sijainnissa 46 vuotta ja aikoo myös pysyä kyseisessä paikassa.

Erikoisuutena kuivattu saunavihta

Kiiski kertoo, että trendit kukkamarkkinoilla ovat pysyneet ennallaan vuosien ajan. Talvisin kysytään eniten tulppaaneja. Yksi erikoisuus Kiiskellä kuitenkin on, nimittäin kuivattu saunavihta. Niitä yrittäjä sitoo miehensä kanssa kesäisin Varkaudessa.

– Sen hinta on ollut viitonen jo niin kauan kuin muistan. Sille on kyllä menekkiä riittänyt, Kiiski jatkaa Helsingin Uutisten haastattelussa.

Pitkän yrittäjän uransa aikana Kiiski on joutunut huomaamaan, että kukkakioskissa yrittäjä on sidottu työhönsä niin, että taukojenkin pitäminen voi olla haasteellista. Sairauslomaa hän on pitänyt yhden ainoan kerran.

– Kerran, vuosia sitten jouduin tyräleikkaukseen. Tyrä leikattiin tiistaina ja keskiviikkoaamuna olinkin sitten jo taas kukkakioskilla hommissa. Onneksi silloin ei ollut painavia laatikoita nosteltavina. Olisi muuten tyrät rytkyneet.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi