Etsi

Raha

Väärennettyjen setelien määrä on kasvanut hieman – Näin toimit väärennetyn setelin kanssa

Suomessa kierrosta löydettiin vuoden 2019 aikana 980 euroseteliväärennöstä. Eniten vuonna 2019 löytyi väärennettyjä 50 euron seteleitä.

Väärennettyjen eurosetelien määrä on ollut hienoisessa kasvussa viimeiset kaksi vuotta, mutta Suomesta löytyy edelleen vähän väärennettyjä seteleitä verrattuna muuhun euroalueeseen.

– Vaikka vuonna 2019 väärennettyjen seteleiden määrä Suomessa hieman kasvoi edellisvuoteen nähden, on edelleen erittäin epätodennäköistä, että omaan käteen osuisi väärennetty seteli, sanoo seteliasiantuntija Olli Vehmas Suomen Pankista.

Vuonna 2019 Suomessa kierrossa olleiden setelien joukosta löydettiin eniten 50 euron väärennöksiä, niitä oli yhteensä 516. Seuraavaksi eniten, 263 kappaletta, oli 20 euron väärennöksiä. Kymmenen euron väärennöksiä löytyi 80. Suomessa kierrosta löydettiin vuoden 2019 aikana 980 euroseteliväärennöstä.

– Loppuvuodesta liikkeellä on ollut jonkin verran euroseteleitä muistuttavia setelijäljitelmiä, niin sanottuja matkamuistoseteleitä ja elokuvaseteleitä, joita on onnistuttu käyttämään maksuvälineenä. Aina on hyvä kiinnittää huomiota setelin turvatekijöihin seteleitä käsiteltäessä, Vehmas kertoo.

Väärennöksiä ehkäistään uudella eurosetelisarjalla. Viimeisimpänä sarjasta laskettiin liikkeelle 100 ja 200 euron setelit viime toukokuussa. Muut sarjan setelit on uusittu jo aiemmin. Setelien turvatekijöissä on käytetty uusinta tekniikkaa, jonka ansiosta seteleitä on entistäkin vaikeampi väärentää.

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden avulla setelin aitouden voi tarkastaa. Tarkastuksessa voi käyttää yksinkertaisia testejä: tunnustele setelin painatusta, katso seteliä valoa vasten ja kallistele seteliä. Jos on epävarma yksittäisen setelin aitoudesta, väärennökseksi epäilemäänsä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito. Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta.

Suomen Pankin turvaohjeet:

Jos et ole varma setelin aitoudesta, älä ota sitä vastaan.

Pyydä asiakasta antamaan toinen seteli.

Ota yhteyttä vartijoihin ja/tai poliisiin.

Paina mieleesi asiakkaan tuntomerkit.

Älä vaaranna omaa turvallisuuttasi - väärennetyt setelit ovat arvottomia!

Jos epäilet saaneesi väärennetyn setelin, toimi seuraavasti:

Älä välitä väärennettyä seteliä eteenpäin, sillä se on rikos.

Toimita seteli poliisille tai omaan pankkiisi.

Väärentäjien jäljittämiseksi on tärkeää tietää, missä, milloin ja keneltä väärennös on saatu.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi