Etsi

Lapin matkailuyrittäjät seuraavat koronavirusepäilyjen kehittymistä – Jo tautiepäilyt uhka matkailulle

Koronavirusepäily ei ole aiheuttanut peruutuksia majoitusvarauksiin Lapissa. Yle kertoo, että inarilaishotelli on lisännyt käsien desinfiointipisteitä ja tehostanut siivousta.

Ivalon terveysasemalla on paljastunut kaksi koronavirusepäilyä. Matkustajat ovat kotoisin Kiinasta, Wuhanin kaupungista, missä hengitystieinfektion ensimmäiset tapaukset on todettu.

Kiinalaisten uusi vuosi ajoittuu tammi-helmikuun vaihteeseen, ja se on monille kiinalaisille ainoa mahdollisuus matkustaa vuoden aikana. Ruuhka näkyy myös Rovaniemellä ja muualla Lapissa. Viime vuoden tammikuussa Lapissa kirjattiin 18 700 kiinalaismatkailijan yöpymistä.

– Aiheesta on kyllä keskusteltu. Seuraamme tarkasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita ja tilannekatsausta. Olemme toimittaneet ne myös eri matkailualueille, mistä ohjeita viestitään eteenpäin paikallisille toimijoille, Lapin markkinonintitoimisto House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssinen kertoo.

Tarssisen tietoon ei ole tullut yhtäkään matkan peruutusta koronavirusepäilyn takia.

Hotelli satsaa siivoukseen

Inarin Kultahovin hotellinjohtaja Kaisu Nikula kertoo Ylen haastattelussa, että hotelli on lisännyt käsien desinfiointipisteitä ja tehostaneet siivousta.

Nikula toteaa, että jo tautiepäilyt ovat uhka matkailulle. Taudit voivat tarttua mistä tahansa.

– On ihan sama, mistä matkailijat tulevat. Vieraaksemme voi tulla esimerkiksi saksalainen, joka on ollut työmatkalla Kiinassa, hän sanoo Ylen haastattelussa.

Inarin kunta kehottaa turisteja ja matkanjärjestäjiä soittamaan hätänumeroon 112, jos aluella on wuhanilaisia turisteja, joilla on 38 astetta kuumetta ja hengitystieoireita.

Johtavan lääkärin Outi Liisanantin allekirjoittamassa tiedotteessa korostetaan, että tavalliset virukset ovat tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto. Kahdelta potilaalta otetut näytteet on lähetetty Helsinkiin analysoitaviksi. Niiden tulosten odotetaan olevan käytössä perjantaina illalla.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi