4.8.2020 klo 13:37
Uutinen

Lantulan kesäkioskin nuoret oppivat yrittäjyyden salat leipomisen kautta – ”Mitä herkullisempia tekee, sitä enemmän saa tuloa”

Sastamalassa sijaitseva kesäkioski opettaa joka kesä paikallisia nuoria yrittäjämäiseen työskentelyyn.

Lantulan kesäkioski on tullut ohikulkijoille tutuksi vuodesta 2016. Tuolloin kioski rakennettiin osittain EU:n Leader-rahoituksella. Osa rahoituksesta tuli Lantulan seudun kyläyhdistykseltä, joka operoi kioskin toimintaa. Kioski on auki ensi sunnuntaihin, jonka jälkeen kesäkausi on paketissa.

Kioskin käytännön työstä on vastannut kolme 11-14 -vuotiasta tyttöä.

– Tytöt toimivat tavallaan yrittäjinä, koska heidän tulonsa muodostuvat sen mukaan, mitä saavat myytyä, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Virri kertoo.

Osa nuorista asuu kylällä, osa Sastamalan keskustassa. Tyttöjen vanhempien on osaltaan sitouduttava kioskin toimintaan, sillä nuoret tarvitsevat apua esimerkiksi kioskissa myytävien tuotteiden kuljetuksiin. Vuorolistojen tekemisestä vastaavat nuoret yhdessä vanhempiensa kanssa.

– Pyrimme siihen, että kaikille on suunnilleen saman verran työvuoroja ja leipomisvuoroja, Virri sanoo.

Onnistuneilla leipomuksilla lisää tuloa

Leipomisvuoro on oleellinen mahdollisuus vaikuttaa omiin tienesteihin, sillä nuoret saavat tekemistään leivonnaisista kaiken tuoton itselleen. Leivonnaisten lisäksi kioskista voi ostaa kahvia, jäätelöä ja perjantaisin myös grillimakkaraa.

– Mitä herkullisempia leivonnaisia tekee ja mitä enemmän niitä mainostaa ja myy, sitä enemmän saa tuloa. Jos ei ole kovin myyvä, sitä huonommaksi tulos jää. Siinä mielessä nuoret saavat hyvää kokemusta yrittäjyydestä, Virri jatkaa.

Onnistuneilla leipomuksilla nuoret voivat tienata useita satasia ekstraa kesän aikana. Nuorten varsinainen tuntipalkka on 6-7 euroa.

– Elokuussa kun kioskin toiminta loppuu, laskemme menojen ja tuottojen erotus ja jaamme tuoton nuorten kesken, tehdyn tuntimäärän mukaan. Nuoret eivät maksa vuokraa, ainoastaan sähkön. Kyläyhdistys maksaa vakuutukset, Virri selvittää.

Hän uskoo, että moni nuori saa kioskityöstä arvokasta kokemusta työnteosta.

– Perehdytämme jokaisen nuoren työhön ja opetamme myös, miten asiakkaita kohdellaan. Kun esimerkiksi vanhempi ihminen tulee kioskille, kahvi viedään hänelle aina pöytään. Hauskinta on ollut se, että nuoret ovat oppineet leipomaan. Tuon ikäisille leipomista ei vielä opeteta koulussa.

Kuva: Lantulan kyläyhdistys

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi