2.12.2020 klo 08:59
Uutinen

Elintarvikealan vienti kohosi ennätyslukemiin viime vuonna – Näin pohjalainen öljynpuristamo vaikuttaa tuotannon vastuullisuuteen

Kuluvana vuonna Kiinasta on tullut toiseksi tärkein elintarvikkeiden vientimaa Ruotsin jälkeen. Alan tuotannosta 85 prosenttia myydään kotimarkkinoilla. Kotimarkkinoilla toimii myös Alavuden Öljynpuristamo, jonka tuotteilla on Joutsenlippu-merkki.

Elintarviketeollisuusala on Suomen suurin kulutustavaroiden valmistaja. Työ- ja elinkeinoministeriön elintarviketeollisuuden toimialaraportin mukaan alan liikevaihto viime vuonna oli noin 11,2 miljardia euroa, jossa kasvua vuotta aiempaan oli 1,2 prosenttia.

– Vuosi 2019 oli ennätyksellinen vientivuosi. Merkityksellistä on se, että Kiinasta on tullut toiseksi suurin vientimaa, ja Kiinaan suuntautuva vienti kasvoi lähes 89 prosenttia, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen toimialapäällikkö Leena Hyrylä kertoi toimialaraportin julkistuswebinaarissa.

Suurimpia vientimaita ovat järjestyksessä Ruotsi, Kiina ja Viro. Elintarviketeollisuudessa vienti ja kansainvälistyminen nähdään keskeisenä kasvun mahdollistajana.

Elintarviketeollisuuden vähähiilisyystiekartta määrittää 75 prosentin päästövähennystavoitteen alalle

Alalla työskentelee kokoaikaisesti noin 34 000 henkilöä noin 1 800 yrityksessä. Lisäksi Suomessa toimii tuhatkunta lähiruokayritystä.

Noin 80 prosentissa alan yrityksiä työskentelee alle 10 henkilöä. Joka kahdeksas työpaikka löytyy elintarvikealalta. Raportin mukaan suurin osa, noin 36 prosenttia alan yrityksistä on leipomoalan yrityksiä.

Elintarviketeollisuuden vähähiilisyystiekartassa ala on asettanut toimialalle tavoitteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 75 prosenttia liikevaihtoon suhteutettuna vuoteen 2035 mennessä. Yhtensä 13 toimialaa on laatinut TEMin kanssa yhteistyössä vähähiilisyystiekartan. Tiekartat tähtäävät samaan tavoitteeseen kuin Suomen valtio, joka tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

– Tunnistimme tiekarttatyössä seuraavia keinoja tavoitteen saavuttamiseksi: muun muassa energiatehokkuuteen liittyvät ratkaisut, siirtyminen ostoenergiassa vähäpäästöisempiin tuotantomuotoihin, raaka-ainetyö, pakkausmateriaaleihin liittyvät päästöt, omien suorien päästöjen vähentäminen, ja materiaalitehokkuus, eli jätteen ennaltaehkäisy ja parempi hyödyntäminen arvojakeina, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuus- ja ympäristöasioiden johtaja Anna Vainikainen kertoi webinaarissa.

Millaista vastuullisuustyötä tehdään ruohonjuuritasolla? – Case Alavuden Öljynpuristamo

Viljelijöiden aikoinaan perustama Alavuden Öljynpuristamo valmistaa tuotteita kylmäpuristamalla pääsääntöisesti 100 kilometrin säteeltä tulevasta raaka-aineesta.

– Tiedämme raaka-aineen alkuperän viljelijältä lähtien. Kylmäpuristusprosessissa siementä ei kuumenneta, ja puristus tapahtuu mekaanisesti. Kylmäpuristuksessa öljyn lämpötila on alle 40 astetta. Puristuksen jälkeen öljy suodatetaan, eli siitä erotetaan kiintoaines. Emme lisää mitään apuaineita prosessissamme, toimitusjohtaja ja yksi omistajista Hanna Yli-Kuha kertoo.

Tuotannossa ei synny hävikkiä, sillä öljyn suodattamisesta ylijäävä suodatuskakku on puristuksessa syntyvän rypsipuristeen tavoin valkuaisrehua, joka myydään rehuksi. Siemenen puhdistamisesta jäävä lajittelujäte käytetään lämpöenergiana.

Rypsi kasvina sitoo typpeä.

– Viljelyssä noudatetaan viljelykiertoa. Näin edistetään luonnon monimuotoisuutta. Viljelyn monipuolistamista pitäisi edistää esimerkiksi pölyttäjien kannalta.

Hanna Yli-Kuhan mukaan yrityksellä on vastuullisuuden peruselementit kunnossa. Kasvutavoitteitakin on.

– Käytämme pari miljoonaa kiloa rypsikasvia vuosittain, ja pyrimme kasvattamaan tuotantoa. Ensi syksynä uuden satokauden sato puristetaan uusissa toimitiloissa. Tilojen myötä pystymme rakentamaan prosessit mahdollisimman optimaalisiksi, ja huomioimme vastuullisuuden ja jäljitettävyyden asioita entistä paremmin tuotannossa.

Vienti kiinnostaa tulevaisuudessa. Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristetuilla rypsiöljyillä ja muilla tuotteilla, kuten levitteillä, on kotimaisuudesta kertova Joutsenmerkki. Tuotteita myydään ympäri Suomen.

– Kun puhutaan vastuullisuudesta ja vastuullisesta kuluttamisesta, odotan, koska ihmiset oikeasti rupeavat miettimään, mitä se voisi tarkoittaa ruoan suhteen. Kun kerromme paikallisuudesta ja alkuperän jäljitettävyydestä, sitä arvostetaan.

Korona ei ole vaikuttanut kovin isosti neljä työntekijää työllistävään elintarvikeyritykseen.

Koronapandemian pitkittyminen heikentää elintarviketeollisuuden tilannetta ja hankaloittaa erityisesti foodservice-sektorille myyvien elintarvikeyritysten toimintaa, TEMin tiedotteessa todetaan.

Kuva: Alavuden Öljynpuristamon Hanna Yli-Kuha

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi