7.12.2020 klo 16:00
Uutinen

Euroopan ensimmäiset omistajanvaihdosten asiantuntijat on auktorisoitu Suomessa – Koe tuo alan toimintaan järjestystä

Auktorisoidun yritysvälittäjän leima on osoitus siitä, että välittäjä osaa hommansa ja toimii eettisesti kestävällä tavalla

Suomessa on hyväksytty ensimmäiset auktorisoidut yritysvälittäjät. Tampereella pidetyn kokeen läpäisi kahdeksan kokelasta kahdeksastatoista. He ovat Asko Viren Myrskylästä, Jan von Bonsdorff Jyväskylästä, Kenneth Udd Sipoosta, Mikko Ruosteenoja Espoosta, Rauno Toikka Lempäälästä, Sari Koskela Seinäjoelta, Simo Poikola Espoosta ja Tuure Toivola Helsingistä.

Auktorisointi helpotta sekä myyjän että ostajan valintaa.

– Yrityskauppa-ala on sellainen, että kuka tahansa voi ryhtyä yritysvälittäjäksi. Tämä tutkinto on ensimmäinen laatuaan, jossa toimintaan tuodaan järjestystä. Se on leima siitä, että välittäjä osaa hommansa ja toimii eettisesti kestävällä tavalla. Myös rahoittajille asialla on merkitystä, kun välittäjällä on leima, Suomen Yrittäjien projektipäällikkö ja Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liiton hallituksen jäsen Mika Haavisto kertoo.

Suomi on SYVL:n hallituksen jäsenien käsityksen mukaan ensimmäinen maa, jossa auktorisointi on tullut mahdolliseksi. SYVL:n hällituksen jäsen Juha Tall vie viestiä Suomen kokemuksista kansainvälisille foorumeille.

– Yritysvälittäjien osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta on keskusteltu useissa kansainvälisissä tilaisuuksissa. Keskusteluissa esiin tuotuja vaihtoehtoja ovat olleet muun muassa lisenssointi, sertifiointi ja auktorisointi. Käsitykseni mukaan nyt Suomessa käyttöön otettu auktorisointi on ensimmäinen päivän valoon saakka ennättänyt konsepti, yrityskauppa-asiantuntija Tall kertoo.

Hiljaista tietoa

Suomessa järjestettävässä kokeessa testataan tietoja ja taitoja yhdeksältä eri aihealueelta. Nämä ovat rahoitus, kauppa- ja sopimusoikeus, verotus, rahanpesun ja terrorismin estäminen, kiinteistökauppa, arvonmääritys, hyvä yritysvälitystapa, yritysvälityksen yleiset toimeksiannon ehdot ja omistajanvaihdoksiin yleisesti liittyvät kysymykset.

Osa kysymyksistä pohjautuu tietoon, joka on ammattilaisten keskuudessa yleisesti tunnettua, mutta ei kovin helposti löydettävissä mistään tietystä lähteestä.

Auktorisoiduksi yritysvälittäjäksi hyväksytyksi tuleminen edellyttää tutkintokokeessa menestymistä, SYVL ry:n jäsenyyttä ja käytännön työkokemusta yritysvälittäjän työstä. Lisäksi kokelaan on osoitettava viisi referenssiä kolmen vuoden ajalta, joissa hän on toiminut yritysvälittäjänä.

Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liitto pitää kotisivuillaan yllä luetteloa auktorisoiduista yritysvälittäjistä. Hyväksyntä on voimassa kerrallaan viisi vuotta, jonka jälkeen se on mahdollista uusia. Seuraava koe pidetään keväällä 2021.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi