11.12.2020 klo 13:32
Uutinen

Suomessa valmistettu Bittium-puhelin pääsee Ruotsin viranomaismarkkinoille

Suomessa kehitetty ja valmistettu Bittium Tough Mobile 2 on pian käytössä Ruotsin viranomaisilla.

Oululaisen Bittiumin kehittämä Tough Mobile 2 -älypuhelin on aikaisemmin valittu Suomen Puolustusvoimien käyttöön. Nyt puhelin pääsee myös Ruotsin viranomaismarkkinoille. Se on solminut yhteistyösopimuksen ruotsalaisen Tutuksen kanssa. Tutus on sertifioitujen verkkosalausratkaisujen asiantuntijayritys, joka on erikoistunut valtion hyväksymiin it-tietoturvatuotteisiin. Se toimittaa ratkaisuja esimerkiksi Ruotsin Puolustusvoimille.

Bittium on kehittänyt vuosia omaa tietoturvallista älypuhelinta, jonka suunnittelutyö ja valmistus on Suomessa. Tough Mobile 2:lla on mahdollista käyttää viranomaisten omia tietoturvaohjelmistoja ja salausalgoritmeja.

Puhelimen ominaisuuksiin lukeutuu muun muassa tietoturva-alusta, joka estää luvattoman kajoamisen laitteeseen. Puhelimessa on myös erillinen yksityisyyskytkin, jolla voi yhdellä napin painalluksella kytkeä pois käytöstä mikrofonit, kameran sekä Bluetooth-yhteyden.

Bittiumin puhelin eroaa ”tavallisista” älypuhelimesta myös siten, että sen käyttöikä on normaalia pidempi ja esimerkiksi tietoturvapäivityksiä saa pitkään puhelimen hankinnan jälkeen.

Perustuu Android-käyttöjärjestelmään

Bittium julkisti maailman tietoturvallisimmaksi ristimänsä puhelimen viime vuonna. Sen hinnaksi kerrottiin tuolloin 1550 euroa. Kyseessä on puhelinmallin toisen sukupolven versio.

Puhelimen käyttöjärjestelmä perustuu tavallista turvallisempaan Android 9 Pie -versioon. Puhelimen sisäänrakennettuihin tietoturvaominaisuuksiin kuuluvat muun muassa käynnistyksen ja käytön aikana tehtävät tietoturvatarkastukset. Käytettävissä on lisäksi myös ohjelmoitava hätäpainike.

Puhelimen käyttäjä voi käsitellä turvallisesti usean eri organisaation luottamuksellisia tietoja sekä omia henkilökohtaisia tietojaan ja sosiaalisen median sovelluksiaan.

Kuva: Bittium

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi