Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kunta

Yrittäjä, lähde ehdolle kuntavaaleissa – ”Uskomme yrittäjien olevan hyviä päätöksentekijöitä”

Elämme kuntavaalivuotta ja Yrittäjät toivoo mahdollisimman monen yrittäjän asettuvan ehdolle vaaleissa. Vuoden 2017 vaaleissa yrittäjäehdokkaita oli noin 6010. ”Uskomme kevään vaaleissa päästävän samaan lukemaan”, arvioi Yrittäjien kenttäjohtaja Mari Kokko.

Yrittäjien tavoitteena näissä vaaleissa on, että kuntien päätöksenteko muuttuu nykyistä yrittäjäystävällisemmäksi. Kuntavaalit pidetään 18. huhtikuuta 2021. 9. maaliskuuta asti voi asettautua ehdolle kuntavaaleissa. Yrittäjälle luottamushenkilötyö kunnassa tarjoaa vaikuttamisen ja verkostoitumisen paikkoja.

Vuonna 2017 valtuustoihin valittiin 2 064 yrittäjää. Yrittäjien osuus kaikista valtuutetuista on 22,9 prosenttia.

– Näyttää siltä, että yrittäjien kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin ja kuntavaikuttamiseen ei ole vähentynyt koronan myötä. Tavoitteena on, että yrittäjät saavat kuntalaisilta laajasti luottamusta vaaleissa, kenttäjohtaja Mari Kokko toteaa.

Yrittäjät tuovat valtuustoihin ymmärrystä yritystoiminnasta ja innovatiivisuutta

Yrittäjillä on keskeinen rooli kuntien kehittäjinä. Luottamushenkilön on mahdollista vaikuttaa asioihin jo valmisteluvaiheessa esimerkiksi lautakunnissa.

– Uskomme siihen, että yrittäjät ovat hyviä päätöksentekijöitä ja päätösten valmistelijoita. Kunnan päätöksenteossa tarvitaan yrittäjien innovatiivisuutta, ketteryyttä ja ymmärrystä yritystoiminnasta. Se on menestyksekkään ja elinvoimaisen kunnan resepti, Mari Kokko sanoo.

Kunnat voivat vaikuttaa ja vahvistaa yrittäjyyden elinvoimaisuutta.

– Kunnassa tarvitaan vuoropuhelua kunnan ja yrittäjien välillä ja tarvitaan rivakkaa päätöksentekoa kaava- ja lupa-asioissa. Yrittäjät työllistävät itsensä, muita sekä luovat kasvua ja hyvinvointia kuntaan.

Yrittäjien pääviesti on Ei kuntaa ilman yrityksiä – 20.3 vietetään Lähilauantaita

Yrittäjät julkaisi Ei kuntaa ilman yrityksiä -nimisen vaaliohjelman marraskuussa. Ei kuntaa ilman yrityksiä -ohjelma tarjoaa ehdokkaalle ja äänestäjälle tärkeimmät asiat yrittäjien näkökulmasta. Yrittäjät koosti kymppilistan kuntavaaleihin. Ohjelman laatimisessa on kuultu yrittäjiä monessa vaiheessa.

– Kannustamme yrittäjiä lähtemään ehdokkaaksi. Yrittäjät ovat tottuneet ratkomaan ongelmia.

SY tarjoaa oppaat esimerkiksi julkisista hankinnoista, kuntastrategiasta, aluekehittämisestä sekä sote-uudistuksesta tueksesi. Yrittäjäjärjestö järjestää kuntavaalikoulutuksia ehdokkaille yhteistyössä puolueiden kanssa.

– Näymme some-kanavissa, joissa haluamme koota näkemyksiä siitä, mitä pitäisi tehdä kuntien yrittäjäystävällisyyden eteen.

Lauantai 20. maaliskuuta on valtakunnallinen Lähilauantai, jolloin kannustamme niin kuntavaaliehdokkaita kuin äänestäjiä ostamaan pieneltä ja näin auttamaan paikallisia yrittäjiä sekä tuottajia.

– Lähilauantai on jatkoa Osta pieneltä, auta pientä -kampanjalle. Kun ostaa läheltä, se vaikuttaa. Kuntaa ei ole ilman yrityksiä. Koronan sallimissa puitteissa toivomme, että asiakkaat menevät kauppoihin.

Kiinnostaako ehdokkuus? Ilmoita ehdokkuudestasi meille

Yrittäjät kertoo verkkosivuillaan maaliskuussa, kuinka paljon yrittäjiä on ehdolla ja kokoaa jäsenyrittäjien tiedot. Tutustu Yrittäjien kuntavaaliteemoihin ja osallistu keskusteluun somessa aihetunnisteella #eikuntaailmanyrityksiä

Yrittäjä, lähde ehdolle kuntavaaleihin tämän linkin kautta ja jätä yhteystietosi Yrittäjien kuntavaalisivuille.

Lue lisää (Varsinais-Suomen Yrittäjien sivuilta): Yrittäjä, lähtisitkö ehdolle kuntavaaleihin? Valtuustotyö tarjoaa vaikuttamisen paikan ja verkostoja

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi