28.1.2021 klo 13:02
Uutinen

Nuoret ovat yrittäjyysmyönteisiä, mutta tarvitsevat kannustimia ryhtymään yrityskauppaan – Idea: Opintolainat anteeksi?

Yritykset tarvitsevat jatkajia, jotta työpaikat säilyvät. Nuoria kiinnostaa yrittäjyys, mutta yrityskauppaan ryhtyminen vaatii rahoitusta. Suomen Yrittäjät esittävät 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten edistämiseksi.

Koronakriisissä pelätään konkurssiaaltoa. Suomessa pitäisi tapahtua ainakin tuhat yrityskauppaa enemmän vuodessa kuin nyt tapahtuu, jotta työpaikat säilyisivät.

Omistajanvaihdokset onnistuvat ja työpaikat säilyvät ja uusia syntyy, jos omistajaa vaihtavat yritykset ovat liiketoimintakuntoisia. Yritysten toipumiseen tarvitaan myös uutta tuoretta otetta.

Yksi tärkeä näkökulma yritysten jatkajien löytymiseen on nuorten kannustaminen yrittäjyyteen yrityskauppojen kautta.

– Juuri nyt tarvitaan nuoria ja nälkäisiä yritysten jatkajia, jotka ovat valmiita kehittämään ja kasvattamaan yrityksiä. Nuoret ovat luultavasti rohkeampia ja osaavampia kehittämään yrityksiä ja löytämään uusia tapoja tarjota ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin. Tähän seikkaan on syytä kiinnittää huomiota näin koronan aikaan ja sen aikanaan hellittäessä, omistajanvaihdoksista vastaava Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Mika Haavisto sanoo.

Yrittäjyys kiinnostaa nuoria, ja korkeakoulutettujen nuorten keskuudessa yrittäjämyönteisyys on korkealla. Nuoren elämässä on kuitenkin taloudellisia rajoituksia ryhtyä hieromaan yrityskauppaa, jos takana on jo valmiiksi opinto- ja asuntolainoja. Tähän tarvitaan tukea.

Toimenpiteitä kaivataan

Suomen Yrittäjät on koonnut 15 kohdan toimenpideohjelman omistajanvaihdosten edistämiseksi. Räväkin ehdotus on opintolainan antaminen anteeksi yrittäjäksi ryhtyvälle. Finnveran aluepäällikkö Kari Hytönen sai ajatuksen Omistajanvaihdoskonferenssissa runsas vuosi sitten.

– Yrityskaupan pullonkaulana on usein rahoituksen saaminen. Joku toimenpide tai vastaantulo nuorten suuntaan tarvittaisiin. Opintolainajärjestelmässä on jo olemassa mahdollisuus saada osa opintolainasta anteeksi, jos opiskelija valmistuu tutkinnon määräajassa. Näin ei tarvittaisi uutta tuki- tai rahoitusjärjestelmää. Tätä vaihtoehtoa kannattaisi tutkia, onko siinä kehittämistä, Hytönen sanoo.

Suomen Yrittäjät ehdottaa, että yrityskaupalla yrittäjäksi ryhtyvän Kelan takaamien opintolainojen lyhennyseriin tulisi myöntää akordi. Se on velallisen ja velkojien välinen sopimus, jolla yleensä tarkoittaa velkojen osittaista tai täydellistä anteeksiantamista.

Yrityskauppa esiin jo opinnoissa

Oppilaitosten yrittäjyysopit nojaavat suurelta osin aloittavien yritysten käynnistämiseen. Oppilaitoksiin pitäisikin perustaa erityisiä jatkajakouluja, joissa keskitytään olemassa olevien yritysten toiminnan jatkamiseen.

– Omistajanvaihdosvaihtoehdon esille tuonti on näissä jäänyt vähälle huomiolle. Omistajanvaihdos on kelpo reitti yrittäjyyteen uuden yrityksen perustamisen lisäksi. Yrittäjyyskasvatus on jo monessa oppilaitoksessa ja eri oppiasteilla arkipäivää, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Nuorten lisäksi 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten edistämiseksi kiinnitetään huomiota verotukseen, tilastointiin, henkilöstö- ja sijoitusrahastoihin sekä eri toimijoiden rooliin ja viestintään. Omistajanvaihdos pitää tehdä tunnetuksi vaihtoehdoksi uuden yrityksen perustamisen rinnalla.

Tutkimusten mukaan 80 prosenttia Uusyrityskeskus-neuvonnan kautta perustuista yrityksistä on toiminnassa viisi vuotta aloittamisen jälkeen. Kaikista perustetuista yrityksistä toimii viiden vuoden jälkeen noin 50 prosenttia.

Toimenpideohjelmassa todetaankin: Joillakin toimialoilla toimivan yrityksen ostaminen on turvallisempaa kuin uuden perustaminen.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi