12.2.2021 klo 13:53
Uutinen

Kahvilayrittäjä on saanut tehokkuutta ja tuottavuutta koulutuksen avulla

Kokkolalaisessa lounaskahvila Cafe Edenissä oppiminen ja kehittyminen ovat tärkeitä asioita. Yrittäjä Susanne Miettunen näyttää omalla aktiivisuudellaan esimerkkiä.

Työn ja työelämän muuttuvat vaatimukset – esimerkiksi teknologia, tuotteet, markkinointikanavat tai kilpailuympäristö – edellyttävät jatkuvaa oppimista ja alan tietouden syventämistä.

– Osaaminen ja ammatillinen koulutus tuovat lisäarvoa ja kilpailuetua yritykseen. Osaavat ihmiset ovat merkittävä resurssi toiminnan kehittymiseen ja tuloksen syntymiseen, yrittäjä Susanne Miettunen kertoo.

Hän on opiskellut useita ammatillisia koulutuksia – alan koulutusten lisäksi muun muassa yrittäjän ammattitutkinnon ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon.

– Koulutuksesta olen saanut ammattitaitoa ja laaja-alaista katsantoa kokonaisuuden hallitsemiseen, sekä innostusta, Miettunen kertoo.

Opiskelijat tuovat uutta tietoa yritykseen

Cafe Edenissä on ollut säännöllisesti jo vuosia opiskelijoita koulutussopimuksella tai oppisopimuksella pääasiassa Keski-Pohjanmaan ammattiopisto Kpedusta. Opiskelijat suorittavat muun muassa myynnillistä, tarjoilijan tai kokin tutkintoa.

– Saamme opiskelijoista mahdollisesti hyviä työntekijöitä ja he tuovat meille uusinta tietoa, innostusta ja välillä pöllyttelevät vanhoja toimintatapojakin. Ohjaaminen on palkitsevaa, Miettunen toteaa.

Kuuntelu ja yhteinen ymmärrys tärkeää oppilaitosyhteistyössä

Oppilaitosyhteistyössä Miettunen kokee tärkeäksi kuulla ja ymmärtää toista osapuolta hyvin.

– Työ- ja kouluelämä ovat erilaisia, joten keskusteluyhteys ja yhteinen ymmärrys ovat oleellisia. Meillä Kpedun kanssa yhteistyö on toiminut hyvin.

Oppilaitoksilta Miettunen toivoo entistä enemmän tietoa ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksista.

– Toivon oppilaitosten tarjoavan yrittäjille aktiivisesti tietoa koulutusmahdollisuuksista. Esimerkiksi oppisopimuskoulutus on hyvä väylä kouluttaa työntekijä juuri omalle yritykselle.

Opinnoista itsevarmuutta

Cafe Edenin henkilöstö kouluttautuu säännöllisesti. Oona Norrena opiskelee lähiesimiestyön erikoisammattitutkintoa oppisopimuksella ja Miettunen toimii työpaikkaohjaajana. Norrena kokee opinnot mielekkäiksi.

– Oppisopimuskoulutus on rikasta ja olen oppinut paljon esimerkiksi tiimin motivoinnista, kehityssuunnitelman teosta ja osaamisen johtamisesta. Olen myös saanut itsevarmuutta ja todennut, ettei nuoruus ole este esimiehenä toimimiselle, Norrena sanoo.

Tutkinnon suorittamisen jälkeen Oonasta tulee virallisesti lähiesimies.

– Tulevaisuudessa toinen oppisopimuskoulutus, esimerkiksi talouteen kohdistuva, kiinnostaisi minua, Norrena kertoo.

Yhteistyötä yrityksen hyväksi

Kpedun työelämäpalvelupäällikkö Anu Haapasalo on tehnyt pitkään yhteistyötä Cafe Edenin kanssa. Hän kuvaa yrityksen ja Kpedun välistä yhteistyötä toimivaksi kumppanuudeksi. Ammatillinen koulutus on osaltaan mahdollistanut yrityksen menestystä, sillä työelämässä oppimisen mahdollisuudet ovat lisääntyneet ja yhteistyöstä on tullut entistä sujuvampaa.

– Yrittäjän koulutusmyönteisyys ja yrityksen osaamisen kehittämisen pitkäjänteisyys tekee yhteistyöstä helppoa. Kpedu pyrkii palvelemaan Cafe Edeniä kuten muitakin asiakasyrityksiään joustavasti ja herkällä korvalla kuunnellen. Cafe Eden on malliesimerkki eteenpäin menevästä yrityksestä. Osaaminen näkyy, kuuluu ja tässä tapauksessa myös maistuu, Haapasalo toteaa.

Anne Öhman

anne.ohman(at)yrittajat.fi

Kuva: Eeva Huotari