Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Kerran yrittäjä, aina yrittäjä – Tilitoimistoyrittäjä toteutti opiskeluhaaveensa ja ryhtyi yrittäjäksi uudelleen välivuosien jälkeen

Sari Naukkarinen myi tilitoimistonsa viisi vuotta sitten, lähti opiskelemaan ja kävi palkkatöissä. Nyt hän on ryhtynyt jälleen yrittäjäksi – tällä kertaa yksin.

Viisi vuotta sitten punkaharjulainen tilitoimistoyrittäjä Sari Naukkarinen myi yrityksensä ja päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja jatko-opiskella. Hän valmistui laskentatoimen merkonomiksi vuonna 1989, ja olisi halunnut jo silloin jatkaa opintoja, mutta äidin perustama tili- ja isännöitsijäpalveluita tarjoava perheyritys imaisi mukaansa.

Naukkarinen irtaantui perheyrityksestä vuona 2011, ja jatkoi yrittäjänä itsenäisesti.

– Vuonna 2015 työntekijäni ilmoitti jäävänsä eläkkeelle. Mietin mitä tekisin. Yritin ostaa tai vuokrata työvoimaa tutulta tilitoimistokollegalta, mutta hänellä ei ollut, mistä luopua. Hän ehdotti, että minä myisin oman toimintani hänelle, Naukkarinen kertaa tapahtumia.

Hän työskenteli hetken kollegan tilitoimiston riveissä, mutta sitten oli aika toteuttaa haave jatko-opinnoista. Vuonna 2017 hän aloitti kauppatieteen maisterin opinnot Joensuun yliopistossa.

– Gradu on tarkastuksessa ja viimeisiä korjauksia vaille valmis. Tavoitteena on saada sieltä paperit vielä tänä vuonna, Naukkarinen sanoo.

Ei yliopistotutkinnolla tilitoimistoyrittäjiksi tulla. Tutkinto tarjoaa teoriaa ja mielenkiintoista oppia, mutta Naukkarisen mukaan työ on käytännönläheisempää.

Hän kävi töissä myös tilintarkastusassistenttina isommassa yrityksessa EY:ssä sekä toimistopäällikkönä savonlinnalaisyrityksessä, mutta päätti palata lopulta tilitoimistoyrittäjäksi.

– Työ on asiakaslähtöistä. Osa tuo kuitit kenkälaatikossa, osa haluaa toimia täysin sähköisesti. Tilitoimistoketjuissa palvelu tuotetaan tasalaatuisesti huomioimatta pienempien asiakkaiden tarpeita. Yksinyrittäjänä ei tarvitse kysellä, saanko muuttaa palvelukonseptia, Naukkarinen toteaa.

Pyrähdyksestä akateemiseen maailmaan hän on iloinen. Unelma opintojen jatkamisesta toteutui lopulta.

– En jätä mitään kesken. Opintojen jatkaminen vain vei 30 vuotta. Uskon, että kaikella on tarkoitus. Tilaisuuksiin täytyy tarttua, kun sen aika on. Olen kiitollinen, että olen saanut kokea tämän ja oppia uutta vielä tässä iässä, vaikka se kuluttavaa ja rankkaa välillä onkin, 50-vuotias Naukkarinen sanoo.

Ennen yrityksensä myyntiä Naukkarinen oli Punkaharjun Yrittäjien paikallisyhdistyksen puheenjohtaja vuosina 2013–2016, Etelä-Savon Yrittäjien varapuheenjohtaja 2015–2017 ja Vero- ja rahoitusvaliokunnan jäsen 2015–2017.

Vieläkö järjestötoiminta kiinnostaa?

– Saa nähdä! Olen oppinut, ettei koskaan kannata sanoa ei koskaan, hän nauraa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi