Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Digi

Näin nopeutat verkkoyhteyttä etätöissä – Yksinkertainen toimenpide voi auttaa

Lue vinkit nettiyhteyden nopeuden parantamiseen kotioloissa.

Etätyössä verkkoyhteyden luotettavuudella ja riittävällä nopeudella on iso merkitys. Jos yhteys takkuilee, työt eivät suju ja tehokkuus kärsii.

Mikä on ensisijainen tapa nopeuttaa internet-liittymää kotona?

Aivan ensin kannattaa selvittää, onko liittymäsi nykyinen nopeus riittävä omiin tarpeisiin. Jos esimerkiksi etätyön määrä tai kotitalouden muun netinkäyttö on lisääntynyt, yleensä nopeutta ja kapasiteettia tarvitaan lisää.

Olemassa olevaa liittymää voi nopeuttaa korottamalla nopeutta. Toimenpide ei välttämättä maksa mitään, tai sitten se voi maksaa palvelumaksun verran. Tämä on kiinni ajankohdasta ja siitä, millainen yhteys kotona on tällä hetkellä käytössä. Kun uusi nopeus on kytketty, liittymän kuukausimaksu voi nousta joillakin euroilla.

Käytän kotona langatonta nettiyhteyttä. Onko päätelaitteen sijoituspaikalla merkitystä?

On. Langattomassa käytössä päätelaitteen sijainti määrittelee, miten hyvin yhteys toimii eri puolilla asuntoa. Sijoittamalla päätelaitteen riittävän keskeiselle paikalle se palvelee mahdollisimman montaa käyttäjää. Sama koskee mobiililaajakaistayhteyksiä, joissa signaali tulee ilmateitse. Tällöin päätelaite kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle ikkunaa, josta se kaappaa signaalin tehokkaammin.

Päätelaitteeni on jo melko iäkäs. Parantaako sen vaihtaminen uudempaan nettiyhteyden laatua?

Vanhemmissa päätelaitteissa langattoman verkon kantama ei ole välttämättä yhtä hyvä kuin uudemmissa laitteissa. Yhteyden laatu voi olla myös heikompi.

Tarvitseeko päätelaitetta päivittää itse?

Ei, sillä laite päivittää itsensä automaattisesti aina kun se on kytkettynä verkkoon. Yleensä asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään, vaan operaattori hoitaa päivitykset. Poikkeuksena ovat hyvin iäkkäät laitteet.

Kysymyksiin vastasi Digitohtori, toimittaja Pauli Reinikainen. Digitohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin Yrittäjä- ja Yrittäjä Plus -lehdissä.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi