Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tietoturva

Kilahtiko kännykkääsi arveluttava tekstiviesti "pankista"? Älä klikkaa linkkiä, kyseessä on huijaus

Osuuspankin nimissä leviää parhaillaan huijausviesti, jonka kanssa on syytä olla tarkkana.

OP:n nimissä levitetään tekstiviestiä, jossa kerrotaan kyseisen asiakkaan tilin estämisestä. Viesti on kuitenkin aiheeton, eikä siihen pidä reagoida millään tavalla.

Kyseiset huijausviestit voivat näyttää aidoilta ja niissä on mukana linkki, jolla houkutellaan käyttäjää siirtymään verkkosivustolle.

Liikkeellä on myös OP:n nimissä kiertäviä sähköposteja, joissa väitetään harhaanjohtavasti asiakkaan kortin käytön väliaikaisesta estämisestä. Myös nämä viestit ovat aiheettomia. Viestit pyrkivät saamaan asiakkaan "aktivoimaan" korttinsa viestissä olevan linkin takaa. Linkkiä ei pidä klikata.

Joissakin huijaussähköposteissa kerrotaan "hyvitysmaksusta", jonka asiakas saisi toimiessaan huijausviestin ohjeiden mukaisesti.

Sekä tekstiviesti että sähköposti ohjaavat käyttäjän OP:n sivua matkivalle verkkosivustolle, jolla ei ole mitään tekemistä OP:n oikean verkkosivuston kanssa. Huijaussivulla udellaan käyttäjän verkkopankkitunnuksia, korttitietoja ja salasanoja.

Kyseisiä viestejä on lähetetty myös muille kuin OP-pankin asiakkaille.

Huomioi nämä, jos saat huijausviestin

Jos epäilet syöttäneesi tunnuksesi huijaussivustolle, ole yhteydessä välittömästi omaan pankkiisi ja pyydä sulkemaan verkkopankkitunnukset.

Älä koskaan kirjaudu verkkopankkiin tekstiviestitse tai sähköpostitse saamasi linkin kautta.

Älä koskaan luovuta pankkitunnuksiasi kenellekään. Pankki tai viranomaiset eivät koskaan pyydä luovuttamaan tunnuksiasi tekstiviestillä, puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.

Säilytä tunnuksia niin, ettei kenelläkään ulkopuolisella ole mahdollisuutta saada niitä haltuun.

Pankki ei koskaan lähetä sinulle linkkiä millekään sivustolle, johon sinun pitäisi kirjautua verkkopankkitunnuksia käyttämällä.

Älä avaa esimerkiksi linkkejä tai liitteitä ennen varmistusta oman pankin asiakaspalvelusta.

Varmista selaimen osoiteriviltä, että olet suojatussa osoitteessa. Voit tehdä varmistuksen klikkaamalla selaimen osoiterivillä olevaa lukon kuvaa. Saat tällöin näkyviin sivuston varmenteen. Tarkista, että sivuston varmenne on myönnetty omalle pankillesi, esimerkiksi OP Ryhmälle (esim. OP Osuuskunta).

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi