3.5.2021 klo 11:07
Uutinen

Yksinyrittäjien verkostossa yksi myy toisenkin osaamista – Lisäksi tarjolla on yllättävääkin apua

Harri Mäenpää muutti Helsingistä Pohjois-Karjalaan ja aloitti ammatillisten verkostojen luomisen alusta.

Valokuvaaja Harri Mäenpää muutti vuonna 2006 vaimonsa kanssa Helsingin Kruununhaasta Liperin Käsämän kylään, Pohjois-Karjalaan.

Liperissä oli tontti, jolle Mäenpää piirsi mökkiä. Hauska projekti laajeni taloksi ja sytytti ajatuksen: ehkä siinä voisi asuakin.

Mainosvalokuvaaja ei tuntenut Liperistä tai lähialueilta muita kuin anoppinsa. Oli löydettävä yhteyksiä.

Alku oli takkuista.

– Täältä puuttuivat mainoskuvaajat, mutta myös kulttuuri sellaisten käyttöön. Aina oli siskon tai veljen poika, joka on tavannut ottaa kuvia, Mäenpää muistelee.

Tilanteen muutti Konepajakonserni Kesla, jonka uuden ilmeen Mäenpää kuvasi. Muutkin huomasivat kuvien voiman.

Toinen merkittävä yhteys oli paikallinen toimittaja Päivi Spåre, jonka kanssa Mäenpää pääsi keikoille ympäri maakuntaa. Siinä tapasi ihmisiä.

Sittemmin Mäenpään toiminta on kasvanut osaksi verkostoa, jossa eri alojen toimijat, kuten mainostoimisto, toimittaja ja valokuvaaja suunnittelevat projekteja yhdessä ja myyvät oman osaamisensa ohella toisiaankin.

– Jos joku tilaa verkkosivut, voi sanoa, että tarvitsette myös graafisen ilmeen, kuvia ja tekstejä. Kun porukka puhuu, tulee töitä.

Liperin yrittäjien puheenjohtajana hän tapaa yrittäjäkollegoja kuukausittain kokouksissa. Verkostot ovat antaneet töiden lisäksi henkistä tukea. Koronakeväänä 2020 Mäenpäänkin kalenteri tyhjeni heinäkuun loppuun saakka. Yrittäjien kesken voi näyttää tunteensa ja sanoa nekin asiat, joita asiakkaille ei voi kertoa.

Joskus verkostoista saa yllättävääkin apua.

– Jouduin moottoritiellä onnettomuuteen, jonka seurauksena auto meni lunastukseen ja itsekin päädyin hetkeksi sairaalaan. Yhdistyksen varapuheenjohtaja tarjosi autoaan lainaan väliajaksi. Se liikutti, Mäenpää sanoo.


Harri Mäenpää, 38

Mitä tekee: Mainos- ja lehtikuvaaja

Perhe: Vaimo, kaksi lasta ja koira

Harrastukset: Snooker ja Tennis. Auttaa urheilijoita hankkimaan näkyvyyttä ja sponsoreita.

Verkostoni: Liperin Yrittäjien pj, ammatilliset ja harrastusverkostot

Juttu on julkaistu osana Ilmiö-juttua YrittäjäPlus-lehden numerossa 02/2021.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi