Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenaihe

Puutarhainnostus pääsee täyteen vauhtiin äitienpäivänä – kukkakauppias varautuu yrttibuumiin

Korona ja kotoilu ovat innostaneet suomalaisia puutarhanhoitoon ennätyksellisen paljon. Äitienpäiväviikolla keskitytään kukkiin, mutta kauppapuutarhuri Marita Kulmala varautuu myös yrttien ostajiin, joille myi viime keväänä ei-oota.

Närpiössä kauppapuutarhaa pitävä Marita Kulmala kertoo, että viime keväänä muun muassa yrtit, chilit, tomaatit ja paprikat loppuivat heti kättelyssä.

− Niiden kysyntä kasvoi viime vuonna räjähdysmäisesti. Kaikki loppui kesken.

Puutarhainnostus näkyy kauppapuutarhassa selkeästi.

− Puutarhaan panostetaan paljon enemmän kuin aikaisemmin. Tehdään terasseja ja istutetaan perennapenkkejä. Kesäkukista halutaan väriä ja iloa silmälle, Kulmala kertoo.

Äitienpäivänä ostetaan paljon amppeleita sekä orvokkeja, jotka kestävät myös kylmää.

− Tietenkin pelargoneja menee paljon ja myös hortensioita. Ne ovat tulleet uudelleen muotiin.

Kulmala on myynyt kukkia 40 vuoden ajan ja nähnyt sinä aikana monet kukka- ja puutarhatrendit.

− Nykyisin valikoiman on oltava valtava, jotta asiakas kiinnostuu. Silti lajeja on pakko valita, koska tila kasvihuoneissa on rajallinen.

Kulmala kertoo, että asiakkaalle annetaan aina neuvot kukkien tai hyötykasvien hoitoon.

− Opastamme, vaikka ei kysyttäisikään. On tärkeätä, että asiakas onnistuu hoidossa. Esimerkiksi yrtit vaativat erilaista lannoitetta kuin kukat. Ja aina kerromme, mikä sopii aurinkoiseen, mikä varjoisaan paikkaan.

Maritan Kukkien asiakkaista suurin osa tulee lähikaupungeista ja -kunnista, mutta koronakeväänä vuosi sitten asiakkaita oli jopa Oulusta ja Espoosta saakka.

− Pelkäsin ensin, että korona vie asiakkaat. Kävikin juuri päinvastoin. Ihmisiä tuli tosi pitkienkin matkojen päästä ajelulle. Toivottavasti joku heistä tulee uudelleenkin.

Puutarhasuunnittelijan kalenteri täynnä

Puutarhainnostus näkyy myös seinäjokisessa puutarha- ja rakennuspalvelua tarjoavassa Kianni Oy:ssä. Yrittäjä, puutarhuri Marita Hietikko kertoo, että kalenteri on täynnä koko kesäksi.

− Koska ihmiset ovat enemmän kotona, halutaan panostaa enemmän pihaan, Hietikko sanoo.

Kiannin kohteista puolet on yksityisiä puutarhoja, puolet taloyhtiöiden ja yritysten pihoja. Hietikko sanoo yksityisasiakkaiden kääntyvän ammattilaisten puoleen entistä herkemmin.

− Nykyisin ollaan valmiimpia ostamaan palvelua tälläkin alalla, vaikka perinteisesti on haluttu tehdä paljon itse.

Puutarhasuunnitelmia on tehty talven aikana valmiiksi ja niiden toteuttaminen alkaa keväällä. Mukana on uusia pihoja, mutta myös paljon muutoskohteita.

Hietikko vaihtoi rahoitusalalta uudelle alalle noin viisi vuotta sitten ja ryhtyi yrittäjäksi. Puoliso, rakennusmestari Harri Hietikko tarjoaa yrityksessä rakennuspalveluja.  

− Tunnettuus ja puutarhapalvelujen kysyntä ovat lisääntyneet nopealla tahdilla ja kapasiteettimme on täydessä käytössä tänäkin vuonna pitkälle loppukesään saakka. 

Puutarhoissa näkyy Marita Hietikon mukaan trendeinä helppohoitoisuus ja ikivihreys.

− Puutarhan tulee olla helppohoitoinen, ja läpi vuoden vihreyttä tuovat havukasvit ovat suosittuja.

Suosittua on myös pienimuotoinen hyötypuutarha.

− Lavakaulusviljely yrtteineen ja salaatteineen on nykypäivää. Kotipihaan halutaan usein muutama marjapensas, joista saa poimia marjoja syötäväksi. Jos pihapiirissä on vain tilaa, toiveisiin kuuluvat monesti myös isommat hyötykasvit, kuten omenapuut ja muut hedelmä- ja marjakasvit. 


Teksti ja kuvat:

Tiina Rantakoski