Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Podcast

Ilkka Lavas kertoo yrittäjän uransa vaikeimmasta vuodesta – sydänongelmat veivät lääkärille: "Unohdin auttaa itseäni"

Ilkka Lavaksen onneksi koitui terapia, jossa hän pääsi purkamaan burnoutiin johtaneita kokemuksiaan.

City Digital Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Lavas eli vuosi sitten tähän astisen elämänsä vaikeinta ajanjaksoa. Hän kertoo kokemuksistaan Yrittäjän podcastin kevätkauden viimeisessä jaksossa.

– Se oli tosi rankkaa aikaa. Olen välillä lukenut muistiinpanojani tuolta ajalta ja aika syvällä silloin sukellettiin. En onneksi menettänyt koko toimintakykyäni. Sain apua terapeutilta ja lääkäriltä, Lavas kertoo.

Yrittäjien keskuudessa vallitsi pelon ilmapiiri. Toisaalta moni oli siinä uskossa, että kriisi olisi ollut jo ohi.

– Olen käynyt useita lamoja läpi. Usein menee niin, että ihmiset jotka ovat kokeneet kriisejä aikaisemmin, he kokevat uudetkin kriisit voimakkaammin. Minulla vanhat muistot ja tunteet hyökkäsivät pintaan koronakriisissä ja ne laukaisivat burnoutin.

Lavas kärsi fyysisistä oireista, joilla monella oli psyykkinen tausta. 

– Laitoin lääkärille chatin kautta viestiä ja ensimmäinen reaktio sieltä oli, että tilaa heti ambulanssi. Sain betasalpaajia, jotka rajoittivat sydämen pulssia. Lepopulssini oli tuplat normaaliin verrattuna.

Pian Lavas aloitti terapian. 

– Se on auttanut eniten. Olen alkanut ymmärtää paremmin, miten kehoni toimii ja miten tunteet nousevat pintaan kaukaa lapsuuden ajoista. Vaikka olen lukenut asioista kirjoista ja opiskellut asioita yliopistossa, terapia on opettanut eniten.

"En halunnut tehdä samaa, mitä aikaisemmin"

Lavas on aikaisemmin kertonut lapsuuden traagisista perheväkivallan kokemuksista, jotka aiheuttivat osan ongelmista.

– Olin jo aikaisemminkin miettinyt, että voisi käydä terapiassa, mutta sydänvaivat olivat viimeinen laukaiseva tekijä. Tiesin, että syyt ovat mentaalisia. Terapeutin kanssa oli turvallista käsitellä asioita.

Lavaksen tilanne alkoi helpottaa vuosi sitten kesällä. Koronatilanne kehittyi suotuisampaan suuntaan. Samaan aikaan Lavas huomasi kantavansa yhä enemmän huolta muiden yrittäjien tilanteesta.

– Samaan aikaan kun kuuntelin muiden ongelmia, unohdin auttaa itseäni.

– Minuun vaikuttaa todella paljon se, miten läheiset ja työkaverit voivat. Huomasin kyllä, että en ollut vielä silloin ihan täydessä työkunnossa enkä toisaalta halunnut tehdä sitä samaa, mitä aikaisemmin. Usein kriisitilanteet auttavat miettimään, mitä haluaa tehdä. Olin pitkään rakentanut City Digital Groupia ja olin saanut aikaan paljon sellaista, mitä olin halunnut tehdä. Aloin valmistautua siirtymään hallituksen puheenjohtajaksi.

Nykyisin Lavas kuvailee itseään kokopäiväiseksi hallitusammattilaiseksi.

Kuuntele Yrittäjän podcastista, miten korona vaikutti yrityksen kansainvälistymistavoitteisiin, mitä Ilkka Lavas on oppinut kokemuksistaan ja miten hän suhtautuu omaan tulevaisuuteensa.

Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Supla-palvelusta, Spotifysta ja Googlen podcast-palvelusta.

Kuva: Ilkka Lavaksen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi