Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tietoturva

Tiesitkö tätä? Näin WhatsAppin käyttöäsi voidaan seurata – siihen riittää maksuttoman sovelluksen lataaminen

WhatsApp-statusta ei voi piilottaa, vaikka haluaisi. Tämä antaa ulkopuolisille mahdollisuuden seurata WhatsAppin käyttöä kohteen tietämättä.

WhatsApp on suosittu pikaviestisovellus, jonka tietoturva on puhuttanut viime aikoina laajasti mediassa. Sovelluksen omistaa Facebook, joka haluaisi hyödyntää sitä mainostarkoituksissa.

WhatsAppiin liittyy myös muita epäkohtia, joihin kehittäjä ei ole halunnut puuttua. Yksi niistä on mahdollisuus urkkia käyttäjän WhatsApp-statusta erillisellä sovelluksella.

Pikaviestisovellusta käytettäessä käyttäjän nimen tai puhelinnumeron alla näkyy statuskenttä, jossa käyttäjän paikallaolosta ilmoitetaan "Paikalla"-statuksella.

Sovelluksen tietoturva-asetuksista käyttäjä voi valita, haluaako hän kertoa muille käyttäjille, koska on ollut viimeksi paikalla tai haluaako hän näyttää viestien lukukuittaukset. Paikalla-status näkyy kuitenkin aina, eikä sitä voi piilottaa. Asetuksissa on Tila-asetusvalikko, mutta sen kautta voi muuttaa ainoastaan itse muokattavaa tilapäivitystä.

Sekä Applen että Googlen sovelluskaupoissa on ladattavissa maksuttomia sovelluksia, joilla kuka tahansa voi tarkkailla WhatsApp-käyttäjien paikallaoloa vain syöttämällä sovellukseen halutun puhelinnumeron. Tämän jälkeen sovellus tarkkailee paikallaoloa ja näyttää tiedot urkkijalle sekunnin tarkkuudella. Halutessaan sovellus ilmoittaa urkkijalle äänimerkillä, kun seurattava henkilö on avannut WhatsAppin.

Kyseessä ei ole laiton toimenpide, koska WhatsApp ei salli paikalla-statuksen kätkemistä muilta käyttäjiltä. Tämä voi olla ongelma niille, jotka eivät syystä tai toisesta halua kertoa olevansa puhelimen tavoitettavissa. Kolmansien osapuolten sovellukset käyttävät WhatsAppin "ominaisuutta" hyväkseen.

Vaihtoehtona WhatsAppin käytölle on Signal-sovellus.

"Sotii WhatsAppin logiikkaa vastaan"

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ville Kontinen yllättyy kuullessaan urkintamahdollisuudesta.

– Tämä on mielenkiintoista. Herää kysymys, miksi WhatsApp toimii näin. Mikä taustalogiikka on siinä, ettei käyttäjä voi piilottaa status-tietoa muilta ja miksi tämän tiedon voi nähdä kuka tahansa, hän kysyy.

Kontinen pitää mahdollisena, että status-tiedon avulla seurattavasta WhatsApp-käyttäjästä voidaan muodostaa käyttöprofiili, joka kertoo, koska kyseinen henkilö on yleensä online-tilassa ja kuinka pitkään.

 – Tämä sotii WhatsAppin logiikkaa vastaan, jossa käyttäjä voi estää monta muuta asiaa, mutta tähän nimenomaiseen asiaan ei voi vaikuttaa. Käyttäjällä pitäisi olla tieto, seuraako joku hänen käyttäytymistään.

Kontinen ei näe asiassa suoraa tietoturvauhkaa.

– Herää kuitenkin kysymys, lähteekö sovelluksesta samalla jotain muuta tietoa, jota emme tällä hetkellä tiedä. WhatsAppin tietosuoja on kuuma peruna.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi