Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Verotus

Verkkokaupan arvonlisäverotus uudistuu 1.7.2021 – Kansainvälisen verkkokaupan hallinnollinen taakka kevenee erityisjärjestelmien avulla

Nykyinen arvonlisäveron erityisjärjestelmä laajenee merkittävästi lakimuutoksen myötä. Järjestelmän käyttö on vapaaehtoista.

Verkkokaupan arvonlisäverojärjestelmä uudistuu heinäkuun 1. päivänä. Uudistus perustuu EU-lainsäädäntöön. Tavoitteena on yksinkertaistaa nykyisiä alv-velvoitteita ja vähentää rajat ylittävää verkkokauppaa harjoittavien yritysten hallinnollista taakkaa.

Käytännössä arvonlisäveron erityisjärjestelmä eli Mini One Stop Shop laajenee One Stop Shop -järjestelmäksi. Yritykset voivat käyttää arvonlisäveron erityisjärjestelmää kansainvälisessä kuluttajakaupassa. Kun arvonlisävero kulkee erityisjärjestelmän kautta, myyjän ei tarvitse ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveroa jokaisen ostajansa maahan erikseen.

Nykyinen arvonlisäveron erityisjärjestelmä, joka kattaa pelkästään tele-, lähetys- ja sähköisten palvelujen myynnin kuluttajille EU:ssa, laajenee merkittävästi lakimuutoksen myötä.

Erityisjärjestelmiä on jatkossa kolme: unionin järjestelmä, muu kuin unionin järjestelmä sekä tuontijärjestelmä. Erityisjärjestelmät kattavat jatkossa kaikki kuluttajille EU:ssa myydyt palvelut sekä tavaroiden etämyynnin EU:ssa sijaitseville kuluttajille.

Unionin järjestelmä ja muu kuin unionin järjestelmä kattaa kaikki kuluttajille EU:ssa myydyt palvelut. Unionin järjestelmä kattaa myös EU:n sisäisen tavaroiden etämyynnin kuluttajille.

Lisäksi uusi tuontijärjestelmä kattaa EU:n ulkopuolelta tuotujen tavaroiden etämyynnin kuluttajille, kun tavaralähetyksen arvo on enintään 150 euroa. Tietyissä tilanteissa myyjän on nimettävä välittäjä, joka antaa veroilmoitukset ja maksaa verot myyjän nimissä ja puolesta.

Erityisjärjestelmän käyttö on vapaaehtoista. Jos myyjä ei rekisteröidy arvonlisäveron erityisjärjestelmään, hänen pitää rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi niihin maihin, joissa kuluttajat ovat ostaneet erityisjärjestelmän piiriin kuuluvia palveluita tai tavaroita.

22 euron lähetysten verovapaus poistuu

Lisäksi EU:n ulkopuolelta tulevien enintään 22 euron lähetysten verovapaus poistuu. Arvonlisäveroa ei tällä hetkellä makseta, jos EU:n ulkopuolelta maahantuotu tavara on arvoltaan enintään 22 euroa. Jatkossa kaikki maahantuonti on arvonlisäverollista. Muutos parantaa EU-maiden yritysten kilpailuasemaa luomalla tasavertaiset kilpailuolosuhteet.

 

Suomen Yrittäjät ja Verohallinto järjestävät yhdessä 16.6. maksuttoman etäkoulutuksen Etämyynnin arvonlisäverotuksen ajankohtaisia muutoksia. Ilmoittaudu mukaan.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Getty Images